Drie dagen per week is Aafke Kooper actief als vrijwilliger op De Lingehof in Bemmel. “Het geeft me veel voldoening en ik merk dat je met kleine dingen al veel kan betekenen voor mensen.”

Aafke is ruim 11 jaar geleden gestart nadat een vriendin was overleden die ongeveer 10 jaar in een verpleeghuis heeft gezeten. Na haar overlijden wilde Aafke graag iets blijven betekenen voor mensen in een verpleeghuis. Via de vrijwilligerscentrale kwam ze bij De Lingehof in Bemmel terecht. En ze vond het gelijk leuk. Hoog tijd voor een interview met deze actieve en enthousiaste vrijwilliger.

Wat doe je als vrijwilliger?
“Ik doe van alles en nog wat: wandelen, de krant of een boek lezen, helpen bij het eten, ik doe boodschappen voor een bewoner en met een andere bewoner ga ik weleens op ‘kroegentocht’, wat inhoudt dat we ergens gezellig koffie gaan drinken. Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat de bewoner graag wil of kan. Zo was er een keer een mevrouw de wilde wandelen, maar ze was blind. Voor haar plukte ik dan bloemen zodat ze die kon voelen en ruiken.”

Wat vind je er leuk aan?
“Ik vind het contact met de mensen erg leuk. Vooral als je ze vrolijk kunt maken of kunt helpen. Soms zie je bewoners die eigenlijk nergens echt meer zin in hebben en als ik hun kan opvrolijken, dan is dat echt een cadeautje. Ook was er een keer een meneer die het leven niet meer zo zag zitten. Ik heb gevraagd of hij toch een eindje wilde wandelen samen en dat wilde hij wel. We hebben gewandeld en een borreltje gedronken en dat deed hem goed.”

Met welke bewoner heb je een bijzondere band en waarom?
“Eigenlijk wel met meerdere en ook met bewoners die inmiddels zijn overleden. Zo was er een keer een dochter die vroeg of ik samen met haar moeder en de hondjes kon wandelen. Deze mevrouw kon bijna niet meer praten, maar toch hadden we de grootste lol. Ik merkte dat ik echt een band kreeg met deze mevrouw en met de familie en dat ze heel erg waardeerden wat ik deed.”

Ook vrijwilliger worden?
Wil jij ook nuttig vrijwilligerswerk doen en een bijzondere band opbouwen met bewoners? Kijk dan voor meer informatie over vrijwilligerswerk op www.wenszoektjou.nl. Voor diverse locaties zoeken we vrijwilligers die kunnen helpen bij de maaltijden of die het bijvoorbeeld leuk vinden om een keer samen met bewoners te wandelen of te fietsen.

IMG_3355
Aafke doet regelmatig boodschappen voor bewoners die dit zelf niet kunnen

IMG_3345

Gezellig wandelen met een bewoner en zijn vrouw