In het kader van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, is er op 9 maart een verwendag georganiseerd op De Lingehof in Bemmel. Deze dag was speciaal voor bewoners die niet vaak mee kunnen doen aan activiteiten omdat ze bedlegerig of ver dementerend zijn. Een groep van 14 enthousiaste vrijwilliger & medewerkers hebben 17 bewoners een bijzondere dag bezorgd.

Bewoners genoten tijdens de verwendag
Tijdens de verwendag zijn er door middel van geur, geluid, nabijheid en aanraking prettige moment gecreëerd voor onze bewoners. De bewoners kregen een handmassage, er werd op een handpan gespeeld (muziekinstrument met een warm geluid), de bewoners kregen iets lekkers en er werd appeltaart gebakken om een lekkere geur te verspreiden. Veel bewoners kunnen zich niet zo goed meer uiten, maar je merkte dat ze rustig werden van de muziek en de sfeer én dat ze de handmassage prettig vonden.

Bijzondere ervaring voor vrijwilligers
NLdoet helpt veel organisaties door hun vrijwilligersactie. Daarnaast biedt het mensen de mogelijkheid om, op een laagdrempelige manier, een dag te ervaren hoe het is om vrijwilligerswerk te doen. Twee vrijwilligers die zich hebben ingezet zijn Juna (11) en haar moeder Evelien uit Arnhem.

Juna: “Een moeder van een vriendin van mij werkt ook bij Zinzia. Zij had een oproep gedeeld van deze actie op Facebook. Mijn moeder zag dat en we waren gelijk enthousiast om mee te doen. Ik wil later ook vrijwilligerswerk gaan doen bij ouderen. Ik vond het leuk om te helpen en leuk om te zien dat ze er ook van genieten.”

Evelien: “We wilden iets doen voor ouderen omdat je soms toch wel hoort dat ze een beetje vereenzamen. Ik vond het leuk om te doen en van tevoren vond ik het ook wel een spannend. Je weet toch niet goed wat je kunt verwachten omdat de mensen ver dementerend zijn. Ik ben een gevoelsmens en ik merkte dat je wel kunt aanvoelen wat iemand wel fijn vindt en wat niet. De dag vond ik heel speciaal, zeker omdat ik dit samen met mijn dochter heb gedaan. Dit vrijwilligerswerk zou ik nog wel vaker willen doen.”
IMG_1458
Juna (links) en haar moeder Evelien (rechts)

Ook vrijwilliger worden?
Bij Zinzia zoeken we regelmatig nieuwe vrijwilligers. Samen met jou kijken we graag wat er bij je past en hoeveel uur je beschikbaar bent als vrijwilliger. Of je nu wekelijks iets wilt doen of maar een paar keer per jaar, we komen graag met je in contact. Voor veel bewoners zoeken we bijvoorbeeld een maatje met wie onze bewoners op regelmatige basis kunnen wandelen, fietsen of kunnen kletsen onder het genot van een kopje koffie of thee. Van zowel bewoner als vrijwilliger horen we dat ze contacten waardevol vinden en dat ze een speciale band opbouwen. Kijk voor al ons vrijwilligerswerk op www.wenszoektjou.nl.

FB
De 14 enthousiaste vrijwilligers & medewerkers die 17 bewoners een bijzondere dag hebben bezorgd