Vrijwilliger Jan en zijn moeder Sjoukje aan het woord

Het is woensdagmiddag als Sjoukje, de moeder van vrijwilliger Jan, bij Oranje Nassau’s Oord komt binnen lopen. Jan en ik zitten op haar te wachten in de kapsalon, waar Jan alweer vijf jaar assistent van de kapsalon is. Als we met het interview beginnen vertellen Jan en Sjoukje vol trots dat Jan een Werk-ervaring-certificaat heeft gekregen van Zinzia. “Dit is een heel waardevol instrument voor Jan, zodat hij kan laten zien wat hij kan en wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Ook laat het de waardering zien voor wat Jan doet, vanuit de organisatie. Dat vinden wij als ouders heel belangrijk, vertelt Sjoukje.”

Wat betekent het vrijwilligerswerk voor Jan?

“Jan wordt altijd vroeg wakker en heeft dan één doel. Dat is ergens naar toe gaan, zich welkom geheten voelen en aan het einde van de dag iets goeds hebben gedaan. Jan is altijd op tijd, heeft alles bij zich, is heel gezond en altijd aanwezig. Dat zijn Jan zijn talenten. Het committent van vrijwilligers zoals Jan is dan ook uitzonderlijk hoog en anders dan bij andere groepen vrijwilligers, waar een persoonlijk bestaan op de achtergrond altijd meespeelt. Anderen zoeken vaak naar carrièreperspectief en uitdaging. Jan wil gewoon zijn taak talloze keren weer tot een goed einde brengen. Iedere keer weer fijn als die bewoners blij zijn als ze bij de kapsalon komen. Dat is zijn wereld en zijn trots.”

“Ik heb heel leuk werk! Eerst werkte ik bij een ander verpleeghuis in de keuken. Dat was wel leuk, maar dit is meer mijn ding. Ik wil hier bij Oranje Nassau’s Oord graag blijven. De collega’s Anneke en Myranda zijn ook heel aardig en ze regelen het altijd als ik iets nodig heb, vertelt Jan.”

Professioneel en met menselijke warmte

Jan is ooit bij Oranje Nassau’s Oord begonnen in de oude kapsalon, waar kapsters Anneke en Myranda ook al werkten. Hij haalt en brengt de bewoners van en naar de kapper, haalt de krulspelden eruit, ruimt op en zorgt voor de koffie. Vijf dagen in de week van 9.00 tot 14.00 uur is Jan te vinden in en rond de kapsalon. “Anneke en Myranda hebben Jan zo goed opgevangen. Ze doen dit echt professioneel en met menselijke warmte. Ze hebben hem veel geleerd. Wij hebben natuurlijk geprobeerd om Jan als mens met basisvaardigheden toe te rusten en op school heeft Jan dingen geleerd, maar Anneke en Myranda zijn voor Jan echt goud waard, aldus Sjoukje”.

De coronapandemie leek voor Jan flink roet in het eten te gooien, maar niets bleek minder waar. Samen met kapsters Anneke en Myranda ging Jan aan de slag op de zorgwoningen, omdat de kapsalon gesloten was. “Dat vond ik heel erg leuk, ik heb een hele andere ervaring opgedaan. Gewoon de mensen helpen. Met ze wandelen en lekker met ze naar buiten, want de wandelmaatjes waren er niet. Anneke zei ook tegen mij dat ze trots op me was dat ik zomaar mee ging de zorg in, vertelt Jan met een grote glimlach.”

Jan kent iedereen!

Als ik vraag waar Jan goed in is, antwoord hij bescheiden “Ik kan heel goed mensen onthouden.” Waarop Sjoukje aanvult: “Jan kent iedereen! En iedereen kent ondertussen Jan. Het is zelfs zo dat als we in Renkum lopen er meer mensen tegen Jan gedag zeggen dan tegen ons. Soms moeten we wel 20 keer gedag zeggen hé?!, grapt Sjoukje. Dit is ook meteen Jan zijn trots. Hij is altijd vrolijk en maakt er een gezellig uitje van voor de mensen. Als Jan komt dan is het feest, dan weten mensen dat ze weer lekker naar de kapper mogen.”

Waardering van de organisatie

Voor Jan zijn ouders, Sjoukje en Erik, is het van belang dat het werk haalbaar is, dat de organisatie het werk van Jan waardeert en dat hij er plezier in heeft. Na het behalen van de opleiding tot zorgassistent is Jan samen met een jobcoach gaan kijken naar een goede structuur van de werkweek. Inmiddels voelt Jan zich vijf dagen in de week thuis bij verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord en is hij niet van plan weg te gaan.

“Ik zou dit ook zo geweldig vinden voor andere mensen van Jan’s profiel. Ook voor de organisatie zelf, dat je helpende handen mobiliseert die daar zelf heel dankbaar voor zijn. En omgekeerd uitzonderlijke toewijding willen bieden. Daarnaast zal Jan waarschijnlijk langer beschikbaar zijn als vrijwilliger dan de meeste vrijwilligers. Voor hem is het goed en voor de organisatie ook.

Jan (30) vrijwilliger en assistent van de kapsalon bij Oranje Nassau’s Oord en actief in het G-team van de hockeyclub Wageningen is geïnterviewd samen met Sjoukje, moeder van Jan