Zinzia heeft ontzettend veel waardevolle vrijwilligers, zo ook vrijwilligers Kees Gast, Gijsje Janssen en Ed Janssen. Zo’n 40 woensdagen per jaar komen zij naar Oranje Nassau’s Oord om te werken in het Historisch Archief. Oranje Nassau’s Oord kent een rijke historie en de documenten en voorwerpen die in het archief liggen, worden gearchiveerd en geïnventariseerd door deze vrijwilligers. Van hun werk en opgedane kennis hebben al veel journalisten, familieleden, schoolkinderen en andere geïnteresseerden gebruik gemaakt. Vandaag was het een extra feestelijke dag, want de inventaris van 1899 – 1971 is vastgelegd aan aangeboden aan Karin Lieber, bestuurder Zinzia.

Inventaris 1899 – 1971
De inventaris, die uitgekomen is in boekvorm, start met een inleiding over de geschiedenis van Oranje Nassau’s Oord tot en met 1971. Daarna vind je een overzicht van alle documenten die in het Historisch Archief liggen. De inventaris is omlijst met oude afbeeldingen. De inventarisatie en tekst is gedaan door Kees Gast. Een eervolle vermelding is er voor Roel Zunneberg † die in samenwerking met zijn echtgenote Ger Zunneberg-Deijs de eerste schifting en ordening van de stukken van het ongeordende archief hebben gedaan. Aan deze inventaris is tien jaar gewerkt en we zijn erg trots op het eindresultaat.

Informatie over de historie van Oranje Nassau’s Oord
De komende tijd gaan Kees, Gijsje en Ed aan de slag om alle historische voorwerpen te beschrijven.

Wil jij meer weten over de historie van Oranje Nassau’s Oord of wil je de inventaris komen bekijken? Maak dan een afspraak of stel een vraag via historischarchief@zinzia.nl. Daarnaast zijn een deel van de historische voorwerpen ook te bewonderen in de gangen van Oranje Nassau’s Oord, zoals bijvoorbeeld de plaquette van Koningin Emma.

Kortom, laat je inspireren en verrassen door de interessante verhalen uit het Historisch Archief. Kees, Gijsje en Ed vertellen er graag over.

Vrijwilligers Historisch Archief
Van links naar rechts: Ed Janssen, Gijsje Janssen en Kees Gast met op de achtergrond de plaquette van Koningin Emma.