Donderdag 8 maart was het een bijzondere dag voor de heer E.R. Berlauwt, bewoner van Rumah Kita. Uit handen van de heer Han ter Maat, Locoburgemeester van Wageningen, kreeg hij het Mobilisatie-Oorlogskruis. Deze onderscheiding werd in 1948 ingesteld door Koningin Wilhelmina voor inzet tijdens militaire dienst gedurende de periode 1939 – 1945. De heer E.R. Berlauwt diende in deze periode bij de Cavalerie van de KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Sommige KNIL-militairen hebben door de loop van de geschiedenis niet eerder erkenning en waardering gekregen voor hun rol in de geschiedenis, na jaren is deze erkenning en waardering op 8 maart alsnog gegeven aan de heer E.R. Berlauwt.

Een hele eer
De uitreiking startte met het voorlezen van de officiële verklaring vanuit de Minister van Defensie, voorgelezen door de heer Henk van de Beek, Kabinetszaken. Na een persoonlijk woord van de Locoburgemeester volgde het opspelden van het Mobilisatie-Oorlogskruis. De heer E.R. Berlauwt was zichtbaar geëmotioneerd en hij vond deze erkenning een hele eer. Ook zijn familie was ontzettend trots. Eén van zijn zonen heeft ervoor gezorgd dat de heer E.R. Berlauwt deze erkenning heeft gekregen en zijn twee kleinzoons vertelden in een speech dat zij de verhalen van opa altijd enorm interessant hebben gevonden. Ook gaven ze aan hoe trots ze zijn op hun opa. Mooie woorden waardoor hun opa nog meer ging stralen. Na de uitreiking werd er nagepraat en is de middag afgesloten met een hapje en een drankje.

Geschiedenis Rumah Kita
Rumah Kita is speciaal opgezet voor Indische en Molukse ouderen. Veel ouderen zijn woonachtig geweest of zijn nazaten uit het voormalig Nederlands-Indië. Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zij in vrede aan een nieuw leven. De onafhankelijkheidsoorlog heeft een grote invloed gehad op het leven van veel van onze bewoners. Op Rumah Kita herdenken we daarom elk jaar op 15 augustus alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.

Beediging 1 Beediging 3
Locoburgemeester Han ter Maat (links)
en de heer E.R. Berlauwt