Zinzia Zorggroep start met het nieuwbouwtraject van het psychogeriatrisch verpleeghuisdeel van Oranje Nassau’s Oord. In het afgelopen jaar zijn de laatste horden genomen voor de definitieve nieuwbouw. Uit de aanbesteding werd het consortium geselecteerd met Bouwgroep WAM & van Duren, RTP Elektrotechniek en WSI Techniek om de nieuwbouw te realiseren. Met kleinschalig woon- en zorgmogelijkheden en met ruime mogelijkheden voor welbevinden kan Zinzia meer toekomstgericht aansluiten op de behoefte van bewoners. Voor kwetsbare ouderen die thuis wonen ondersteunt Zinzia parallel met ambulante expertise & (tijdelijke) behandeling.

Na een intensieve periode van ontwerp en aanbesteding is nu het moment voor gunning van de bouwopdracht aangebroken en gaat het consortium van start. Allereerst met de bouwvoorbereiding en het gereed maken van de bouwlocatie. In de eerste fase is er voor de omgeving nog niet veel meer waar te nemen dan de bouwhekken. Om ruimte te maken voor de nieuwbouw worden vanaf juni enkele bijgebouwen gesloopt. Naar verwachting is de nieuwbouw eind 2019 gereed en kunnen de 114 bewoners hun intrek nemen in de nieuwe appartementen. Bewoners kunnen tijdens de bouw in het huidige gebouw van Oranje Nassau’s Oord blijven wonen totdat de nieuwe huisvesting klaar is. Een verhuizing en tijdelijk verblijf elders is daarmee voor hen niet aan de orde.

Veranderende behoefte ouderen
Nieuwbouw is noodzakelijk omdat het huidige gebouw, dat in de jaren negentig gebouwd werd onder inmiddels opgeheven bouweisen, op langere termijn niet meer voldoet qua inrichting en gebruik. De wensen van kwetsbare bewoners met (een ernstige vorm van) dementie en hun mantelzorgers zijn door de jaren heen veranderd, aldus Karin Lieber, bestuurder Zinzia. ‘Het ontwerp dat gemaakt werd door het gerenommeerde bureau Mecanoo architecten sluit aan op de nieuwe tijdgeest en behoeften van dementerende ouderen. Vanwege het monumentale gebouw en de bijzondere omgeving van Oranje Nassau’s Oord is zorgvuldig gezocht naar de verbinding tussen oud en nieuw. Het ontwerp toont een harmonieus geheel van nieuwbouw in combinatie met het huidige karakteristieke hoofdgebouw en het landgoed.’

Toelichting op de nieuwbouw
Het huidige gebouw (en enkele bijgebouwen), waar cliënten met de ziekte dementie wonen, wordt gesloopt. Dit is het deel dat nodig aan vervanging toe is en geen monumentenstatus heeft. Hiervoor komt, in de vorm van een halve boog, een nieuw gebouw terug dat wordt verbonden met het bestaande boogvormige monumentale hoofdgebouw. Daarnaast komt er een zogenaamd satellietgebouw waar een deel van de bewoners zal komen te wonen. Verder komt er een beleeftuin op de plaats van het huidige, op termijn te slopen, gebouw. Grenzend aan de kapel, wordt een dorpsplein ontworpen. De doordachte combinatie van de nieuwbouw met de verschillende buitenruimten maakt dat er veel sociale en beweegmogelijkheden voor cliënten en mantelzorgers zijn. Het klassieke landgoed, dat gerangschikt is en blijft in de natuurschoonwet (NSW), wordt in sfeer en uiterlijk verwerkt in het ontwerp. De ontwerpers zijn mede hiervoor in de geschiedenis van het landgoed gedoken.

Informatie bijeenkomsten
Bewoners, mantelzorgers, medewerkers en omwonenden worden tijdens informatiebijeenkomsten in maart / april geïnformeerd over het bouwtraject.

Op de foto van links naar rechts: Bas Hommelink (Directeur WAM & Van Duren), Karin Lieber (Raad van Bestuur Zinzia), Peter de Waal (Directeur RTP Elektrotechniek) en Jeroen Fukkink (Projectleider WSI Techniek).