Zinzia introduceert Duurzame Dinsdag

Sinds dinsdag 2 september is het elke week Duurzame Dinsdag bij Zinzia. Een initiatief dat aansluit bij onze ambitie om stap voor stap duurzamer te werken. Want duurzaamheid zit in veel dingen, van minder afval tot bewust energieverbruik, maar óók in wat we eten. Daarom kiezen we op dinsdag voortaan voor een volledig vegetarische lunch.
Waarom Duurzame Dinsdag?
Eén dag per week geen vlees of vis eten kan al een groot verschil maken. Wist je dat dit net zoveel scheelt als een maand geen autorijden? En dat je met een vegetarische levensstijl niet alleen water bespaart, maar ook vaak energieker de dag doorkomt? Wat we eten heeft impact op onze gezondheid en het klimaat. Bij Zinzia willen we laten zien dat vegetarisch eten niet alleen goed is voor mens en milieu, maar vooral ook lekker en verrassend.
Wat kun je verwachten op Duurzame Dinsdag?
- Vegetarisch lunchbuffet* op dinsdag op onze locaties Oranje Nassau’s Oord en De Lingehof. Ook bij Rumah Kita zijn alle lunchbroodjes op dinsdag zonder vlees of vis.
(*Let op: bewoners en bezoekers die van de menukaart bestellen in het Warm Welkom, kunnen nog steeds kiezen voor een niet-vegetarische lunch.) - Elke dag een vegatopper voor € 2,50
Een smakelijke vegetarische lunchspecial die dagelijks wisselt. Op dinsdag kun je zelfs kleine hapjes proeven bij het lunchbuffet! - Meer vegetarische opties in het bestelportaal
In het bestelportaal van de maaltijden voor de woningen, is meer aandacht voor vega. Het aanbod vegetarische opties is uitgebreid en de vega gerechten staan bovenaan in de lijst. We hopen dat de bestellers van de woningen ook meer kiezen voor vega maaltijden voor onze bewoners, bijvoorbeeld op dinsdag! - Vegetarische catering bij vergaderingen en evenementen
De cateringgids wordt uitgebreid. Binnenkort kun je eenvoudig kiezen voor volledig vegetarische catering bij bijvoorbeeld evenementen.
Chef-kok Jan Jansen kookt met passie voor duurzaamheid
Chef-kok Jan Jansen (zie foto) van Oranje Nassau’s Oord is enthousiast over Duurzame Dinsdag. “We verkopen soms wel 80 vega broodjes op een dag,” vertelt hij. “De reacties zijn zo positief, dat ik er extra energie van krijg.” Jan haalt zijn inspiratie uit kookprogramma’s en wereldkeukens, en gebruikt veel verse producten uit de regio, zoals van de Ommuurde Tuin.Zijn favoriete vegetarische gerecht? Een kruidige Indiase groentecurry met kokosmelk en spinazie. Makkelijk, gezond, vegan én glutenvrij. Het recept vind je onderaan dit bericht, probeer het vooral zelf eens uit!
Recept Indiase groentecurry
Ingrediënten

Bereidingswijze
- Snijd de groenten en kook de rijst. Snijd de zoete aardappel in blokjes, de bloemkool in roosjes en de wortel in plakjes. Snipper de ui, pers de knoflook en rasp de gember. Kook de rijst volgens de verpakking in een pan met water.
- Bak de specerijen. Verhit olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 2-3 minuten totdat deze zacht is. Voeg de knoflook, gember, garam masala, kurkuma, komijn en korianderpoeder toe en bak nog één minuut totdat het lekker begint te geuren.
- Voeg de groenten toe. Voeg de wortel, zoete aardappel en bloemkoolroosjes toe. Roer goed door zodat de groenten bedekt zijn met de specerijen.
- Voeg de kokosmelk en de tomatenblokjes toe. Giet de kokosmelk en de tomatenblokjes in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet het daarna op laag vuur. Laat 15-20 minuten sudderen totdat de groenten gaar zijn en de saus wat ingedikt is.
- Voeg de spinazie toe. Roer de verse spinazie erdoor en laat deze in een paar minuten slinken (of de bevroren spinazie en laat ontdooien). Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de curry met de gekookte basmatirijst. Eet smakelijk!
