Ga naar de inhoud

Geschiedenis

De geschiedenis van Zinzia begon ruim 100 jaar geleden, in 1898. In dat jaar nam koningin-moeder Emma een belangrijk besluit. Haar koninklijke residentie in Wageningen moest een verblijfsoord voor longpatiënten worden. Sindsdien is het prachtige landgoed Oranje Nassau’s Oord een zorglocatie. In 2009 fuseerde de stichting Oranje Nassau’s Oord, samen met de verpleeghuizen De Lingehof en De Rijnhof, met stichting Rumah Kita. Zo ontstond Zinzia Zorggroep.

Oranje Nassau’s Oord heeft een lange en rijke traditie in de ouderenzorg. Datzelfde geldt voor Rumah Kita, ook in Wageningen. Rumah Kita is in 1958 opgericht onder de naam ‘Stichting Dennenrust’. De stichting was speciaal bedoeld voor ouderen uit voormalig Nederlands-Indië. Zij kregen verzorging en verpleging die aansloot bij hun achtergrond. Rumah Kita ontwikkelde zich tot een landelijk expertisecentrum voor deze cultuurgebonden zorg.

Kennis en kracht

In 2009 besloten de organisaties hun kennis en kracht te bundelen. De verpleeghuizen De Lingehof en De Rijnhof maakten toen al deel uit van de stichting Oranje Nassau’s Oord. De Lingehof is in 1998 gebouwd op initiatief van de stichting, in het Over-Betuwse dorp Bemmel. De Rijnhof is een voormalig hotel in het centrum van Renkum. Na de oorlog werd het een verpleeghuis. Sinds eind jaren ‘80 hoorde het bij de stichting Oranje Nassau’s Oord.

Specialistische kennis


Zinzia heeft veel specialistische kennis. Nog steeds richten we ons daarmee op zorg voor ouderen. En nog steeds stemmen we die zorg af op de persoonlijke situatie van mensen. Een verschil met vroeger is er wel. Vroeger was het normaal om alles voor een ander te bepalen. Bij Zinzia gaat het er nu om wat mensen zélf belangrijk vinden. Wat iemand nog kan en wil, dat is het uitgangspunt van onze zorg.

Historisch Archief

Binnen Zinzia is het Historisch Archief actief. Het Historisch Archief houdt zich bezig met de geschiedenis van Zinzia.