Ga naar de inhoud

Ouderenzorg in Gelderland: Wat is Ouderenzorg?

oudere vrouw met medewerker, ouderenzorg in Gelderland

Een mooie oude dag, dat willen we allemaal. Helaas komt ouderdom vaak met gebreken, waardoor zelfstandig thuiswonen niet altijd vanzelfsprekend is. Ouderenzorg speelt hier een cruciale rol. Het doel is om ouderen te ondersteunen, zodat ze zo prettig mogelijk kunnen leven, zowel thuis als in een verzorgingstehuis. In deze blog vertellen we je alles over ouderenzorg en hoe je in de ouderenzorg in Gelderland kunt werken.

Ouderenzorg in Gelderland: van Ede tot Arnhem en Veenendaal

Ouderenzorg is een verzamelnaam voor alle vormen van zorg die aan ouderen worden geboden. Dit varieert van thuiszorg tot zorg in een instelling en specialistische hulp bij ziekte of psychische problemen. In Nederland zijn er drie hoofdvormen van ouderenzorg:

 1. Extramurale Ouderenzorg
  • Deze vorm richt zich op het behouden van de zelfstandigheid van ouderen. Voorbeelden zijn thuiszorg en mantelzorg. Mantelzorgers zijn vaak familieleden of vrienden die op vrijwillige basis helpen.
 2. Intramurale Ouderenzorg
  • Als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, bieden verpleeghuizen en verzorgingstehuizen uitkomst. Hier ontvangen ouderen intensieve zorg en ondersteuning.
 3. Transmurale Ouderenzorg
  • Dit betreft samenwerking tussen verschillende zorgverleners voor complexe zorgvragen. Bijvoorbeeld als een oudere tijdelijk moet verhuizen voor gespecialiseerde zorg.

Werken in de Ouderenzorg

In de ouderenzorg zijn diverse functies met uiteenlopende taken. Of je nu in Ede, Arnhem, Veenendaal of Wageningen werkt, de behoefte aan zorgprofessionals is groot. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende beroepen.

(Wijk)verpleegkundige

Als verpleegkundige in de ouderenzorg verleen en coördineer je zorg aan ouderen. Je voert lichamelijk onderzoek uit, geeft voorlichting en instructies, en biedt ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Als wijkverpleegkundige bezoek je ouderen thuis en help je hen met zaken als douchen, opstaan en medicatiebeheer.

Woonbegeleider

Als woonbegeleider of verzorgende IG bied je zorg afgestemd op de behoeften van ouderen. Je helpt bij dagelijkse verzorging, verpleging en activiteitenbegeleiding, en draagt zo bij aan hun zelfstandigheid.

Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH)

Een POH ouderenzorg werkt in een huisartsenpraktijk en biedt gespecialiseerde ondersteuning en begeleiding aan ouderen. Je signaleert problemen, stelt zorgplannen op en zorgt voor de uitvoering daarvan in samenwerking met de huisarts en andere zorgverleners.

Thuiszorghulp

Thuiszorghulpen ondersteunen ouderen bij huishoudelijke taken zoals schoonmaken en koken. Daarnaast hebben ze een signalerende rol en herkennen vroegtijdig problemen zoals eenzaamheid, waarbij ze extra hulp inschakelen indien nodig.

Waarom Werken in de Ouderenzorg?

Werken in de ouderenzorg biedt veel voldoening. Je maakt een groot verschil in de levens van ouderen door meer dan alleen zorg te bieden; troost, een luisterend oor en menselijke interactie zijn minstens zo belangrijk. Hoewel het werk soms zwaar kan zijn, geeft het besef dat je werk er echt toe doet, veel voldoening.

Opleidingen en Baankansen in de Ouderenzorg

De vraag naar zorgprofessionals in de ouderenzorg is groot, vooral in regio’s zoals Ede, Arnhem, Veenendaal en Wageningen. Met een opleiding in de ouderenzorg heb je goede kansen op een baan. Of je nu kiest voor een functie als helpende, verzorgende IG of wijkverpleegkundige, de baankansen zijn momenteel zeer goed.

Competenties voor de Ouderenzorg

Om goed te kunnen werken in de ouderenzorg in Gelderland zijn naast vakkennis ook sociale vaardigheden en empathie essentieel. Belangrijke competenties zijn onder andere:

 • Aanpassingsvermogen aan wisselende omstandigheden
 • Goede luistervaardigheden en oprechte interesse in anderen
 • Structuur en organisatorische vaardigheden
 • Sociale vaardigheden en empathie
 • Samenwerkingsvermogen met collega’s en andere zorgprofessionals

Conclusie

Ouderenzorg is een veelzijdige en essentiële sector die een groot verschil maakt in de levens van ouderen. Of je nu in Ede, Arnhem, Veenendaal of Wageningen werkt, de behoefte aan zorgprofessionals is groot en de impact die je kunt maken, enorm. Overweeg jij een carrière in de ouderenzorg? Het biedt niet alleen goede baankansen, maar ook de kans om dagelijks echt iets te betekenen voor anderen.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan