Ga naar de inhoud
Geplaatst op 29 november 2021

Wat gaat Marwi missen vanuit Bonaire?

Marwi Bos is specialist ouderengeneeskunde bij Zinzia Zorggroep. Zij is naar Bonaire vertrokken om daar drie maanden in een verpleeghuis te werken. Ze houdt ons op de hoogte van haar avontuur.

“Vandaag een laatste stukje vanuit Bonaire voordat ik weer naar Nederland terug ga. Er zijn een paar dingen die ik echt ga missen hier.

Ons kent ons

Omdat Bonaire zo’n klein eiland is, is er altijd wel iemand die de patiënt in het verpleeghuis kent van vroeger. Daarom heb je als zorg en als dokter sneller een beeld van het verleden van een patiënt. Dat is heel fijn als je mee wilt gaan in de belevingswereld van een patiënt. Het heeft natuurlijk ook zijn keerzijde: als iemand bekend is geweest, in het criminele circuit wordt hij daar nog steeds op afgerekend door andere bewoners/familie. 

Muziek

Het feit dat muziek hier zo belangrijk is dat het altijd een deel is van de dag. We hebben elke dag muziek in het verpleeghuis, vaak zie ik bewoners die dansen. Er wordt meegezongen met de muziek en soms speelt men een potje domino met de muziek op de achtergrond.

Open deuren

De deuren van het verpleeghuis staan altijd open, dus er komt voldoende daglicht naar binnen en soms zelfs wat vogels (duiven, die hebben ze ook overal). De zorg heeft al een paar keer aangegeven dat er maar een huiskat moet komen, maar een van de somatiek bewoners heeft me toevertrouwd dat hij het heerlijk vindt om iedere dag enkele medewerkers weer de vogels te zien wegjagen (iemand vogels laten wegjagen is een vorm van dagbesteding die nog niet op mijn lijstje van mogelijkheden stond). 

Denken in mogelijkheden

Ik ben echter ook weer blij om terug te keren naar Nederland en alle positieve ervaringen met me mee te nemen, mijn uitgebreide lijst van mogelijkheden mee te nemen en in te zetten indien nodig. Kort samengevat komt het hier op neer: zelfs met beperkte middelen, bij een positieve instelling, kom je al snel heel ver.”  

Bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of Bon nochi (goedenacht) vanuit Bonaire

Lees ook andere ervaringen van Marwi vanuit Bonaire:
* Marwi vanuit Kas di Kuido
* Uitdagingen vergrijzing
* De maand van de Alzheimer