Ga naar de inhoud
Geplaatst op 31 maart 2022

Als ik thuiskom, heb ik veel te vertellen

Foto: meneer Landman bij het hertenkamp van Oranje Nassau’s Oord

De heer Landman (75 jaar) woont thuis met zijn vrouw en bezoekt vier dagen per week Dagbehandeling Het Reeënbosch bij Oranje Nassau’s Oord. We ontmoeten hem bij het hertenkamp. Daar brengt hij een paar keer per week het oude brood dat zijn vrouw thuis overhoudt. Samen met zorgmedewerkster Karin heeft meneer Landman verschillende foefjes om de reeën te lokken, maar dit keer hebben de dieren er niet zoveel zin in. Het brood wordt weer ingepakt. Morgen is er een herkansing. Een mooie reden om opnieuw te gaan.  

Veel gezelligheid 

Het is al snel duidelijk dat meneer Landman van gezelligheid houdt. Vroeger, toen hij nog opperman was in de bouw, had hij altijd zijn radio bij zich. Het liefst luisterde hij naar smartlappen. Maar ook de Britse gitarist Eric Clapton was favoriet. Ook bij de Dagbehandeling is zijn muziek vaak te horen. “Ik hou ervan naar muziek te luisteren. Bij de Dagbehandeling komt iemand regelmatig met een accordeon en een drumstel om muziek te maken. Daar geniet ik van. Ik hou van die gezelligheid.” 

Biljarten 

Meneer Landman vertelt verder: “De biljartvereniging uit de buurt komt een paar keer per week bij Oranje Nassau’s Oord om een balletje te stoten. Ik zit er graag bij te kijken. Ik moet dan wel stil zijn, anders raken zij uit hun concentratie. Maar ik volg alle ballen die ze verplaatsen.”

Films uit de oude doos 

“Bij de Dagbehandeling kijken we ook naar oude films. Mijn vader draaide zelf films in de bioscoop. We waren met zes jongens thuis. We kregen allemaal tips van mijn vader en bleven altijd veel mooie oude films bekijken.“   

Waarom komt u bij Het Reeënbosch? 

“Mijn vrouw kon mij niet meer alleen verzorgen, daarom ga ik naar de Dagbehandeling. Ik vind het fijn hier en als ik eind van de middag thuiskom heb ik veel te vertellen. Ik spreek mensen, leg een puzzel, samen met een vrijwilliger fietsen we Renkum door op de duofiets…. Je hoeft je hier niet te vervelen.”

Vervoer goed geregeld 

“Het vervoer is goed geregeld. Vriendelijke chauffeurs halen me ‘s morgens op met een busje. Ze bellen zelfs even als ze eraan komen. En om 16.00 uur ‘s middags komen ze weer voorrijden om me naar huis te brengen. Ze hebben me nog nooit laten zitten” , zegt hij lachend.