Ga naar de inhoud
Geplaatst op 28 september 2021

Ambassadeur Cultureel Erfgoed schenkt theemuts met Minangkabau afbeelding

Op 27 september hebben we afscheid genomen van Ronald Laagewaard, Ambassadeur Cultureel Erfgoed voor ons verpleeghuis Rumah Kita. Van hem kreeg Rumah Kita een prachtige leren theemuts die Mireille Prins, directeur Zorg, in ontvangst heeft mogen nemen.

Geschiedenis van de theemuts

De theemuts komt uit de inboedel van Ronalds oma en opa (moederskant). Beide geboren op Java (Nederlands-Indië) rond 1850. In 1947 gingen zij met een deel van het gezin naar Nederland. Uit de inboedel trok vooral de Minangkabau afbeelding op de leren theemuts Ronalds aandacht. Hij is namelijk in Medan op het eiland Sumatra geboren. De theemuts kreeg een plek in zijn werkkamer naast andere persoonlijke Indische voorwerpen. Toen hij nadacht over een passend afscheidscadeau bij zijn vertrek als Ambassadeur Cultureel Erfgoed Rumah Kita besloot hij de theemuts met Minangkabau afbeelding te schenken.

Waarom schonk Ronald de theemuts?

Een paar overwegingen van Ronald: “De functie van een theemuts is om de kwetsbare theepot te beschermen en het warm houden van de thee waardoor de theedrinkers zich kunnen ontspannen en vrij voelen. Verder bevat deze theemuts afbeeldingen van een trots volk met een eigen cultuur en een leefwijze die openstaat voor veranderingen. Het kan daarom niet anders dan dat deze theemuts thuishoort in Rumah Kita als warm Indisch en Moluks verpleeghuis en omdat dit huis met trots het symbool van een Minangkabau huis heeft geadopteerd”.

Plaquette

De theemuts heeft een mooie plek gekregen in de vitrine bij Rumah Kita, voorzien van een bijpassende plaquette.