Ga naar de inhoud
Geplaatst op 21 april 2022

Authentieke Indische gerechten tijdens Bevrijdingsfestival

Na lange tijd kan er weer een groots Bevrijdingsfestival worden gevierd in Wageningen op 5 mei. Dit jaar is ook verpleeghuis Rumah Kita, onderdeel van Zinzia Zorggroep, op het festival te vinden. Op het parkeerterrein aan de Gerdesstraat in Wageningen, wordt een gezellige tent ingericht waar de koks van Rumah Kita de festivalgangers voorzien van heerlijke Indische gerechten.

Authentieke recepten

Marcel Artz is teammanager voeding & logistiek bij Rumah Kita. Marcel: “De bewoners van verpleeghuis Rumah Kita hebben een Indische of Molukse achtergrond. In de loop der jaren hebben zij enorm veel authentieke Indische recepten uitgewisseld. Maar ook al gebruik je het recept, toch smaakt je gerecht nooit hetzelfde als wanneer Indische mensen het eten bereiden. Dat is zo bijzonder aan het eten dat zij koken. Dagelijks worden bij Rumah Kita daarom verse maaltijden bereid door twee Indische collega’s. Een aantal van deze authentieke gerechten is te koop tijdens het Bevrijdingsfestival. Denk aan een heerlijke Nasi Goreng met Ajam Pangang, Martabak Rumah Kita of Loempia Rumah Kita. De opbrengst komt ten goede aan extra activiteiten voor de bewoners van Zinzia. Een van die activiteiten is een vaarvakantie over de Nederlandse rivieren voor de bewoners van Rumah Kita.”

Afhaalmaaltijden

Marcel: “Vanuit de keuken bij Rumah Kita wordt gekookt voor alle vier de verpleeghuizen van Zinzia Zorggroep. Maar we krijgen ook steeds meer vragen om catering te verzorgen voor feesten en partijen. Bovendien is het mogelijk om dagelijks tussen 8.00 uur en 20.00 uur een heerlijke Indische maaltijd af te halen. Daarvoor kan men gewoon binnenlopen in de Toko van verpleeghuis Rumah Kita (Plein 15 augustus 1, Wageningen). De Toko is voor iedereen toegankelijk. We zien dat ook steeds meer studenten uit Wageningen een maaltijd afhalen. Bewoners, medewerkers en omwonenden genieten op die manier van onze heerlijke maaltijden en ervaren een warme, gezellige sfeer.

Geuren roepen herinneringen op

Hoewel we koken in een grote keuken, zijn de gezamenlijke huiskamers ook met een keuken uitgerust. Bewoners maken hier samen loempia’s of Pisang Goreng. Het mooie van koken in de huiskamer is dat de geuren herinneringen oproepen en mensen inspireren om te vertellen. Ze praten over de recepten die ze kennen en lekker vinden. Met eten bezig zijn is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Mochten ouderen met dementie belangstelling hebben om bij Rumah Kita te komen wonen, dan is dat mogelijk. Rumah Kita is onlangs flink verbouwd, waardoor we nieuwe bewoners kunnen verwelkomen.”