Ga naar de inhoud
Geplaatst op 3 oktober 2022

Begin de dag met een dansje…

Regelmatig staan er mooie gedichten op ons intranet “Zizo”. Dat maakte ons nieuwsgierig. We gingen op zoek naar de schrijver. Onderstaand leest u het interview met Jeroen Lentjes. Hij vertelt wat hem beweegt om deze gedichten voor ons te schrijven.

Jeroen is medewerker Service & Onderhoud bij De Lingehof. Als technische man regelt hij van alles rondom dit verpleeghuis en zo nodig bij de andere locaties van Zinzia. Jeroen zegt hierover: “Of het nu gaat om een verstopping, een lampje vervangen of een tv of telefoon die niet werkt. Ik ga na wat er aan de hand is en bekijk hoe we het kunnen oplossen. Soms regelen we het zelf maar voor andere werkzaamheden hebben we bijvoorbeeld contracten met externe leveranciers die onze daken repareren of voor zaken rondom elektriciteit.”

Technische functies

Jeroen is sinds december 2021 bij Zinzia in dienst. Daarvoor heeft hij veel ervaring opgedaan. Hij was uitvoerder, projectleider en bedrijfsleider. Deed werk in de transport en logistiek. En hij werkte veertien jaar als interieurbouwer voor de scheepvaart. Hij is op technisch gebied van alle markten thuis. Toch koos hij voor een technische baan in de zorg.”

Gedichten delen

Jeroen viel ons op omdat hij een paar keer per week een mooi bericht op de tijdlijn van Zizo plaatst. Vroeg in de ochtend, voordat collega’s inloggen, heeft hij zijn gedichtje al klaar. Natuurlijk zijn we benieuwd wat hem beweegt. Waarom werkt hij nu in de zorg en waarom neemt hij de moeite om deze gedichten met ons te delen?

Oma

Jeroen vertelt er graag over: “Mijn oma woonde bij ons thuis en op enig moment werd de mantelzorg te zwaar en verhuisde ze naar een verzorgingshuis. Ik ben met haar opgegroeid, kreeg veel mee over de zorg voor haar en was veel bij haar toen ze was verhuisd. Ik bediende haar elektrische rolstoel beter dan de verpleging en had er plezier in met haar om te gaan. Toen er een technische vacature in de zorg vrij kwam, was ik mede door mijn oma, direct geïnteresseerd. En dat is niet het enige. Mijn oma schreef veel, hield in een dagboek bij wie op bezoek was geweest en ze schreef gedichten. Mijn moeder gaf me een paar van die gedichten. Ik vertaal ze naar deze tijd en deel ze met collega’s. Als je het goed bekijkt heeft mijn oma een belangrijke rol gespeeld in de keuzes die ik maak.”

Een lach op het gezicht

“Je komt in je werk collega’s en bewoners tegen die een slechte dag hebben. Dan wil ik toch een lach op hun gezicht proberen te krijgen. Dan zie je mensen weer opleven. Ik vind het belangrijk dat je jezelf prettig voelt op het werk. Ik probeer een huiselijk gevoel te geven, een beetje warmte. Als ik een gedichtje plaats krijg ik daar reacties op. Mensen zeggen ik las je gedicht, daar heb ik echt iets aan gehad. Ik hoor terug dat het iets voor mensen betekent. Met een gedichtje in de ochtend probeer ik ook bij te dragen aan een leven met kleur. Want daar staan we voor. Ik ben eigenlijk de voorloper van de mangomomentjes. Zo noemen we bij Zinzia mooie en bijzondere momentjes samen met de bewoners.

Begin de dag met een dansje

Jeroen geeft een mooi voorbeeld. Hij schreef het gedicht Begin de dag met een dansje. “Ik liep in de gang bij De Lingehof en had de muziek op mijn telefoon aan. Begonnen er opeens een paar collega’s te dansen.”

Intranet Zizo

Ons intranet Zizo is zo’n mooi platform, maar er wordt eigenlijk te weinig gebruik van gemaakt. Ik zat erover te denken hoe ik het kon gebruiken en kreeg het idee om gedichten te plaatsen. Mensen kunnen hier direct op reageren of doen het als ze me tegenkomen. Zo kunnen we elkaar wat extra positiviteit brengen. Ik hoop dat meer mensen er gebruik van gaan maken. Als ik iets in de wandelgangen hoor, maak ik daar een gedichtje over. Zo blijven we bij de tijd.

Na het interview deed Jeroen nog een belofte. “Ik bedenk zelf nog even een slotzin voor het interview”. En hij hield woord:

Wanneer een probleem je pad kruist, verander dan je richting maar niet je bestemming.

En dan delen we natuurlijk graag een paar van zijn gedichten:

Goedemorgen allemaal,
Begin de dag met een dansje.
Begin de dag met een lach.
Want wie vrolijk is in de morgen.
Die lacht de hele dag….

Veel plezier allemaal

——————–

Goedemorgen allemaal,
Een klein gebaar is het maar, een uitgestoken hand.
Een kus die je mond brandt, een strijkje door je haar.
Twee ogen die even naar je kijken, het kan je dag verrijken.
Het zijn maar kleine dingen maar het doet je hart zingen.
Je weet opeens weer dat je leeft en voor een tijdje kracht geeft.

Veel plezier vandaag en ben dat kleine gebaar,

——————–

Goedemorgen allemaal,
De mooiste dingen in het leven zijn geen dingen.
Het zijn mensen, plaatsen, ervaringen.
Het zijn gevoelens van liefde, vreugde,
verbinding, begrip en plezier.

Veel plezier allemaal.


——————–

Goedemorgen allemaal,

Als je soms je dag niet hebt, je bent verdrietig of alleen.
Kijk dan eens naar buiten, kijk eens even om je heen.
Zie de zon die voor je schijnt aanschouw de vlinders in de lucht.
De bloemen die vrolijk bloeien wat vogels in hun vlucht.
Nee, alles oplossen doet het niet maar het moet je hartje raken.
Waardoor je vast weer wat meer van je dag zal kunnen maken.
Met een lachje op je gezicht en de zon die voor je zal schijnen.
Zal die heel donkere wolk, vast voor eventjes verdwijnen..

Veel plezier allemaal vandaag.

Foto: Jeroen helpt een van de bewoners met de instellingen van zijn televisie.