Ga naar de inhoud
Geplaatst op 24 mei 2023

Bekeuring voor te hard rijden tijdens de Gouden Appel Vierdaagse

“Zijn jullie er klaar voor? Voordat we van start gaan eerst even een warming-up”, Chantal Heinrichs, bewegingsagoog, spreekt de bewoners toe die de Gouden Appel Vierdaagse gaan wandelen. “De armen omhoog, en weer naar beneden. En even zwaaien…” De spieren zijn opgewarmd, het enthousiasme is aangewakkerd, wandelen maar!

76 bewoners wandelen mee met de Gouden Appel Vierdaagse. Een route van ongeveer 1 kilometer om de verpleeghuizen De Lingehof en Liduina, van RijnWaal Zorggroep, heen. De wandelvierdaagse is een gezamenlijk initiatief van beide huizen. Net zoals de echte Nijmeegse Vierdaagse wordt er ook hier vier dagen lang gewandeld. Ook bij de Gouden Appel Vierdaagse is er volop feest, vertier en aanmoediging langs de route. “Kijk de vlaggen hangen uit, Ingeborg”, zegt een vrijwilliger tegen een bewoner in een rolstoel. “Moet je niet meelopen?”, roept een bewoner die wel meeloopt achter haar rollator naar een andere bewoner langs de kant.

De route is goed aangegeven, volg de vlaggen en je passeert vanzelf de twee stempelposten. Want ja, ook hier moet er gestempeld worden. De kaart moet aan het einde van de wandelvierdaagse vol zijn. Pas dan ontvangen de wandelaars het felbegeerde presentje. Onderweg hangen spandoeken om de wandelaars aan te moedigen. “Ik vind het wel zwaar hoor. Ik ben pas een paar dagen ziek geweest, maar ik ben nog geen één keer gestopt”, vertelt een bewoner trots. Ze heeft geeneens de tijd om het soesje, dat ze onderweg heeft gekregen, op te eten. “Dat doe ik straks wel”, lacht ze.

Jong en oud
Kinderen van groep 8 van de basisscholen De Borgwal en de Vlinderboom, uit Bemmel, lopen met de bewoners mee. Net zoals de vele vrijwilligers trouwens. “We lopen mee onder schooltijd. En hierna weet ik niet wat we gaan doen”, vertelt een scholier aan een bewoner. De bewoner antwoordt: “Dat ligt er natuurlijk ook aan hoe je hard je loopt, hoe harder je loopt hoe sneller je weer terug bent.” Jongen: “We doen het rustig aan hoor. En morgen en de andere dagen lopen we ook mee”. Naast het meelopen stempelen de scholieren ook de kaarten af, geven ze een turndemonstratie en delen ze wat te drinken en eten uit. Ook maken ze vandaag deel uit van de Bemmelse Handhaving. Bekeuringen voor te snel rijden vliegen je om de oren. De bewoners genieten er zichtbaar van.

De route eindigt bij het Warm Welkom van De Lingehof waar de beentjes traditioneel gezien omhoog kunnen. Uitrusten en bijkomen van vandaag en energie opdoen voor de volgende wandeldag. Woensdag zijn er op de route wegwerkzaamheden wat de route bemoeilijkt – of zullen het de scholieren zijn – , donderdag is het feest met djembeemuziek en vrijdag worden de wandelaars binnen gehaald met een bloemetje. Geen gladiolen, die zijn zo zwaar…