Ga naar de inhoud
Geplaatst op 24 november 2023

Berenbedjes voor Polen

16 schoenendozen zijn omgetoverd tot berenbedjes. De berenknuffels zijn aangekleed met zelf gemaakte kleertjes en liggen op zelfgemaakte matrasjes en worden warm gehouden met zelfgemaakte dekentjes. Bewoners van Oranje Nassau’s Oord hebben hieraan meegeholpen. De beren worden in het weekend na Sinterklaas uitgedeeld in kindertehuizen en tehuizen voor gehandicapten in de Poolse plaats Debno. De vrijwillige brandweer van gemeente Renkum deelt ze dan, verkleed als Sint en Pieten, uit.

“Ik brei elke avond wel een muts maar nu was het leuk dat ik een doel had. En die beren, ze zien er zo leuk uit!”, zegt mevrouw Huisman die woont bij de woning Sterrenbosch op Oranje Nassau’s Oord. Ze is één van de bewoners die mee geholpen aan het breien van kleedjes voor de beren. Marten Lehmann, van de vrijwillige brandweer, is één van de organisatoren. “Zo’n leuk idee die schoenendozen! Ik ga nu voor de 32ste keer naar Debno en het is elke keer weer ontzettend dankbaar.” De vrijwillige brandweer gaat met een groep van zo’n 25 man naar Debno toe. Ze nemen speelgoed en knuffels mee.

Ati Valkhof is vrijwilliger bij Zinzia. Zij kwam op het idee om van schoenendozen berenbedjes te maken. Elke dinsdagochtend komen een aantal bewoners bij elkaar voor de creatieve groep. “De schoenendozen zijn handzaam om mee te nemen naar Polen. Voor de bewoners was deze actie een mooie motivatie. Zo werkten ze echt aan iets”, vertelt Ati. Mevrouw Huisman erkent dit. Al in het voorjaar is de groep bewoners gestart met breien. “Diny heeft zich suf gebreid. De blaren staan nog op haar vingers volgens mij haha”, zegt Ati. En daarnaast hebben nog veel meer vrijwilligers geholpen bij dit initiatief.

Marten is er blij mee. Met een grote glimlach op zijn gezicht neemt hij de schoenendozen in ontvangst. “Hier zullen de kinderen ontzettend blij mee zijn! Heel erg bedankt allemaal!”