Ga naar de inhoud
Geplaatst op 14 april 2022

Bewoners van Rumah Kita in documentaire Lief Indië

Bewoners van verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen hebben een bijdrage geleverd aan een nieuwe documentaire. In de documentaire die als titel ‘Lief Indië’ heeft, is een belangrijke rol weggelegd voor krontjong-muziek. Dit is een muzieksoort met onder meer invloeden uit de Portugese volksmuziek die ontstaan is in voormalig Nederlands-Indië. De documentaire is gemaakt door regisseur Joost Schrickx van Stichting Pelicula.

Magisch vermogen krontjong-muziek

Verpleeghuis Rumah Kita is een van de vier verpleeghuizen van Zinzia Zorggroep. Rumah Kita is speciaal opgezet voor Indische en Molukse ouderen. De film laat zien hoe krontjong-muziek het magisch vermogen heeft om bij bewoners van Rumah Kita, lang vergeten beelden uit het verleden op te roepen. De soms blije en soms traumatische herinneringen van de bewoners geven een bijzondere inkijk in hun bewogen persoonlijke geschiedenis. De makers spreken van “de tijdloze troost van krontjong-muziek”.

Filmopnames bij Rumah Kita

Regisseur Joost Schrickx heeft met zijn filmcrew de afgelopen twee jaar filmopnames gemaakt in Rumah Kita. Zij maakten daarbij sfeerbeelden van de openbare ruimtes. Ook interviewden zij een aantal bewoners over hun vroegere herinneringen. De heer Brakkee is één van de bewoners die een bijdrage heeft geleverd aan deze documentaire.

De opnames werden eind vorig jaar afgerond met het filmen van een krontjong-concert in Rumah Kita. De sfeer- en concertopnames in Rumah Kita en de interviews zijn nu samengevoegd tot een mooie en sfeervolle documentaire.

Première Lief Indië

De documentaire ‘Lief Indië’ wordt dinsdag 19 april 2022 in de middag voor het eerst vertoond in het restaurant van Rumah Kita. De bewoners, medewerkers en een aantal genodigden zijn daarvoor uitgenodigd. Diezelfde dag is er ’s avonds een besloten première van de documentaire te zien in bioscoop Heerenstraat Theater in Wageningen.

Andere vertoningen?

Bioscoop Heerenstraat Theater heeft de documentaire in haar reguliere programmering opgenomen. Zie: Lief Indië | Heerenstraat Theater. Meer informatie over de documentaire en de vertoning ervan tref je aan via www.liefindie.nl

Onderstaand treft u nog enkele prachtige foto’s aan van bewoners die een bijdrage leverden aan de documentaire: