Ga naar de inhoud
Geplaatst op 30 augustus 2022

Bijzondere en waardevolle zorg leveren als verpleegkundige bij Hospice De Goudvlinder

Binnen Zinzia leveren we ook hospicezorg. Dit doen we momenteel binnen hospice De Goudvlinder bij De Lingehof en binnenkort ook bij het nieuw te openen hospice De Zijdevlinder bij Rumah Kita. Om te laten zien wat hospicezorg inhoudt, gaan we in gesprek met Sarah Martens. Zij is verpleegkundige bij hospice De Goudvlinder en vertelt graag over wat haar werk inhoudt.

Hoe ziet je dag als verpleegkundige bij hospice De Goudvlinder eruit?

“Mijn dag start met de overdracht vanuit de nachtdienst. Ik kijk wat er op de planning staat en wat de gasten van het hospice nodig hebben. Vervolgens begin ik met de medicatieronde en het verlenen van zorg. Ik help de mensen wanneer ze dit willen en met wat ze willen. Ik help bijvoorbeeld bij het douchen, maar het kan ook zijn dat iemand alleen even opgefrist wil worden. Je kijkt constant waar iemand wel of geen behoefte aan heeft en daar pas je de zorg, waar mogelijk, op aan.”

“Rond de lunch regel ik samen met een vrijwilliger de maaltijden. De gasten eten op hun kamer, of we eten samen in de huiskamer. Laatst hebben we bijvoorbeeld samen lekker een frietje met snacks gegeten. Iedereen genoot hier enorm van, ook van het samenzijn. Dat zijn mooie momenten.”

“Na de lunch zijn er een aantal gasten die gaan rusten. Die tijd gebruik ik om te rapporteren van de ochtend. Daarnaast ga ik nu in de zomer waar mogelijk in de tuin zitten met gasten die hier behoefte aan hebben, om even te kletsen. Aan het einde van mijn dienst doe ik de overdracht naar mijn collega van de avonddienst, zeg ik de gasten gedag en ga ik naar huis.”

Hoe verschilt het werk van dat van een verpleegkundige in de ‘reguliere’ zorg?

“Hier bij het hospice zijn we gericht op comfort, de focus ligt niet meer op genezen. We kijken waar de gasten nu echt nog behoefte aan hebben. Het kan ook zijn dat ze nergens specifiek behoefte aan hebben, maar alleen aan dat je er gewoon bent. Ook dat is heel belangrijk, er gewoon zijn voor de gasten, een praatje maken en een luisterend oor bieden.”

Wat vind je het leukste aan je werk en wat vind je minder leuk?

“Het leukste vind ik de interactie met de gasten, kijken wat ik hen kan bieden en waarin ik kan ondersteunen in het laatste stuk van hun leven. Dat is erg intiem, het is mooi om dat van dichtbij mee te maken en daar een bijdrage aan te leveren. Ook de waardering van naasten is erg fijn.”

“Minder leuk is het overlijden van gasten, waar je bij een hospice natuurlijk mee te maken krijgt. Elk overlijden is verschillend, maar het is altijd een lastig moment.”

Wat maakt hospice De Goudvlinder een fijne plek om te werken?

“Dat is echt ons geweldige team van verpleegkundigen en vrijwilligers. Iedereen doet zijn/haar werk met passie. We zetten ons helemaal in voor dit speciale stukje zorg en dat zie je terug in de waardering van de gasten en hun naasten.”

Heb je advies voor mensen die twijfelen of werken bij een hospice iets voor hen is?

“Sommige dingen moet je gewoon een keer ervaren om te zien of het iets voor je is. Voel je daarom zeker vrij om contact op te nemen om eens een dagje mee te lopen. Hospicezorg is niet de makkelijkste tak van de zorg, maar het is wel heel bijzonder en waardevol.”

Bekijk alle vacatures van Zinzia op www.werkenbijzinzia.nl.