Ga naar de inhoud
Geplaatst op 25 februari 2021

Corona en vaccinaties in Pelitanieuws

Stichting Pelita zet zich in voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië die na afloop van de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap of vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken. Deze week staat er een interview in het magazine “Pelitanieuws”, met Ton van Eldonk, clustermanager bij ons verpleeghuis Rumah Kita.

Ton vertelt tijdens het interview onder meer: “De medewerkers hebben geprobeerd de bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen, maar zij konden de directe naasten natuurlijk niet vervangen. Gelukkig konden ze starten met raambezoeken voor de bewoners, en ook vanuit de
omgeving zijn er veel initiatieven geweest om de bewoners extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door kaartjes en presentjes, maar ook heeft men een aantal muziek optredens kunnen realiseren voor de bewoners, zodat ze die vanuit hun kamer of appartement konden bekijken en beluisteren. Al deze belangeloze initiatieven hebben de bewoners er doorheen geholpen.”

Keuze voor vaccinatie

“Of de keuze tot vaccineren cultureel sensitieve aspecten heeft is niet duidelijk. Bewoners geven aan zich graag te laten vaccineren, en dat komt vooral doordat men graag weer veel bezoek wil ontvangen en allerlei gezamenlijke activiteiten wil laten plaatsvinden. Misschien is dat wel het belangrijke cultureel sensitieve aspect: muziek, eten en contact maken. Doordat we elkaar nu niet kunnen aanraken worden we allemaal geraakt.”

Vandaag, 25 februari 2021, hebben de bewoners hun tweede vaccinatie gekregen.

Klik hier om het hele interview in Pelitanieuws te lezen.