Ga naar de inhoud
Geplaatst op 9 januari 2023

Dagbehandeling een “prima kassie”

Dat moet je altijd doen

Mevrouw Van den Berg-Van Kuijk (85) bezoekt de Dagbehandeling van Het Reeënbosch al drie jaar. Ze vindt het een “prima kassie”. We praten met haar over de verandering van Dagcentrum naar Dagbehandeling. Ze vertelt ons uitgebreid wat zij daarvan heeft gemerkt. Maar ze wil eerst nog iets kwijt over de geschiedenis. We zitten op het terras van Het Reeënbosch.

Geschiedenis

“Ik heb 25 jaar bij Stien gewerkt. Stien was gedurende 40 jaar verpleegster bij Oranje Nassau’s Oord. Ik was haar huishoudelijke hulp. Maar ik heb als 16-jarige zelf ook hier gewerkt. Het was toen nog een sanatorium. De lift in de keuken bedienden we door aan een touw te trekken. Ik zie de mensen met tbc nog zo voor me met hun bed onder de veranda. Er stond altijd een flink aantal bedden op een rij.” Ze wijst naar de veranda naast de Dagbehandeling.

Mijn man redt zich wel

“Mijn man is 86 jaar. Ik heb hem de huishoudelijke karweitjes geleerd. Dat hoefde hij vroeger nooit te doen omdat we drie jongens en twee meisjes hadden. De meisjes hielpen mij als dat nodig was. Maar nu kan hij het prima zelf, hij redt zich wel. Veel lukt mij niet meer omdat ik slechtziend ben en een herseninfarct heb gehad. Ik kon bijna niets meer maar door alle therapieën lukt er veel meer. Als ik de Dagbehandeling bezoek, heeft mijn man meer vrijheid. Hij gaat dan bijvoorbeeld met zijn scooter op bezoek naar een van de kinderen in Steenderen.“

Wat doet u op de Dagbehandeling?

“Sinds het Dagcentrum is veranderd in Dagbehandeling, doen we veel meer zelf. We zijn veel in beweging waardoor we ons thuis ook weer beter kunnen redden. Ik fiets op de hometrainer en volg de therapie van de beweegagoog. We krijgen dan oefeningen voor het hele lijf; de benen, de armen… de beweegagoog is een leuke vent, dat is lachen geblazen. Ook bewegen we op muziek. Liedjes van Rob de Nijs zoals Jan Klaassen de Trompetter. Rob woont hier in de buurt.

Er is veel veranderd op de Dagbehandeling. Door de fysiotherapie die ik krijg, kan ik weer lopen en de logopedist heeft veel met mij geoefend waardoor ik weer kan praten.“ Mevrouw praat honderduit tijdens ons gesprek. Als we de groente- en fruitboer van Appie langs zien rijden, vertelt ze over de fruitsalades die zij altijd maakt. “We halen dan samen fruit bij Appie, snijden het in stukjes voor een heerlijke fruitsalade die we samen bij de lunch opeten. Wat eten en drinken betreft kom je hier niets tekort. Na de lunch vouwen we de theedoeken en ander wasgoed op of we gaan wandelen en de herten voeren.

Dagbehandeling moet je altijd doen

Tot slot wil mevrouw Van den Berg nog iets kwijt voor het geval mensen twijfelen om naar de Dagbehandeling te komen: “Dat moet je zeker doen, het is altijd goed. Probeer het, dan kun je zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat is toch het fijnste.”

Foto: mevrouw Van den Berg met links de veranda op de achtergrond.

Interesse in Dagbehandeling?

Klik hier voor meer informatie. De huisarts kan een verwijzing maken voor Dagbehandeling. Wij komen dan bij u thuis om uw behoefte in kaart te brengen. Vul het contactformulier in voor een rondleiding of bel 085 013 27 05 (Zorgbemiddeling Zinzia).