Ga naar de inhoud
Geplaatst op 10 augustus 2020

Documentaire Japanse bezetting vroegere Nederlands Oost-Indië

We kregen onderstaand bericht binnen van Henk Hovinga en delen het graag met u. We bevelen de documentaire bij u aan en we hopen hiermee nog wat meer begrip te krijgen voor de achtergrond van onze bewoners bij Rumah Kita.

Henk Hovinga: “Zoals veel mensen weten heb ik, samen met de helaas inmiddels overleden John Kraakman, jaren geleden voor de EO een grote televisiedocumentaire gemaakt over het immense oorlogsdrama van de Pakan Baroe-spoorweg op Sumatra in de jaren 1943-1945. Wij interviewden overlevenden en filmden op Sumatra inheemse dwangarbeiders van weleer en restanten van de spoorlijn. Deze tv-film is ook als DVD te vinden achterin mijn boek ‘Op Dood Spoor’. Film en boek presenteren volgens verscheidene historici een aanvankelijk vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis van de gruwelijke Japanse bezetting van Indië.”

Documentaire bekijken…

“De Nederlandse culturele zender PNO2 Extra heeft wellicht mede daarom besloten de indrukwekkende film nogmaals drie keer uit te zenden in de herdenkingsweek die eindigt op zaterdag 15 augustus. Op die dag, 75 jaar geleden, capituleerde Japan. En op diezelfde dag in 1945 kwam tevens de Pakan Baroe-spoorweg gereed. Het offer van de talloze doden, geronselde Javanen en geallieerde, meest Nederlandse krijgsgevangenen, heeft tot niets tastbaars geleid. De dodenspoorlijn is nadien nooit meer gebruikt…” De overlevenden van toen, van spoorweg en torpederingen met slavenarbeiders bestemd voor Pakan Baroe, komen in de film opnieuw aan het woord op de volgende uitzendtijden:

  • Woensdag 12 augustus om 20.13 uur
  • Vrijdag, 14 augustus om 17.57 uur
  • Zaterdag, 15 augustus om 17.19 uur

De zender PNO2Extra is op de volgende kanalen te vinden:
Ziggo – 222, KPN – 88, Telfort – 88, XS4All – 88, T-Mobile – 381, Canal Digitaal – 102, NPO2 Extra is ook te bekijken via NPO Start.

Ik hoop dat velen gaan kijken naar wat ik ook voor een deel als mijn levenswerk zie.”

Henk Hovinga
http://pakanbaroe.my-free.website/

http://pakanbaroe.my-free.website/