Ga naar de inhoud
Geplaatst op 14 juni 2024

Een medisch hulpmiddel ontwikkelen als profielwerkstuk

De afgelopen periode hebben leerlingen van Het Streek Lyceum Ede hun meesterproef (profielwerkstuk) uitgevoerd bij Oranje Nassau’s Oord. Maaike, Tommy en Dabria maakten een prototype van een hulpmiddel waarmee cliënten van de GRZ zich eenhandig zouden kunnen aankleden. Dit deden ze onder begeleiding van ergotherapeuten Anouk en Victor.

Maaike: “Ons profielwerkstuk, wat bij ons op school de meesterproef wordt genoemd, voerden we uit voor het vak Onderzoek en Ontwerpen. Het was de bedoeling om een product op te leveren. We kwamen er al snel op uit dat we graag een medisch hulpmiddel wilden maken. Dabria en ik zijn geïnteresseerd in biologie en gezondheidszorg, Tommy wil graag productontwerper worden. Een medisch hulpmiddel paste dus mooi bij onze gezamenlijke interesses.”

Anouk: “Het was heel leuk om Maaike, Tommy en Dabria te begeleiden. Ze waren echt vanaf het begin betrokken en enthousiast. Ze hebben interviews gehouden met cliënten van de GRZ om te bepalen waar het prototype aan moest voldoen. Op deze manier kunnen leerlingen heel mooi kennis maken met de ouderenzorg en met Zinzia.”

Dabria: “Wat ons opviel bij Zinzia is dat iedereen elkaar gedag zegt en dat mensen echt oog voor elkaar hebben. We hebben hele fijne begeleiding gekregen van Anouk en Victor. Er was steeds goed overleg tussen ons en de opdracht waar ze uiteindelijk mee kwamen paste goed bij onze wensen. We hebben bij andere groepjes uit onze klas wel gemerkt dat dat lang niet overal zo was. Daar zijn we dus heel blij mee! ”

Het prototype hebben Maaike, Tommy en Dabria gepresenteerd binnen Zinzia en natuurlijk op school. Met het prachtige cijfer van een 8,1 hebben ze hun meesterproef afgesloten. Het prototype was puur voor hun meesterproef, het wordt nu niet verder doorontwikkeld tot een ‘echt’ product. Voor Tommy, die na zijn eindexamens de opleiding tot productontwikkelaar gaat volgen, is het wel alvast een mooie toevoeging aan zijn portfolio.

Op de foto van links naar rechts: Dabria, Maaike en Tommy