Ga naar de inhoud
Geplaatst op 18 januari 2021

Een wonderfoon laat bewoner Miep dansen en stralen

Onze collega Astrid Erkens neemt de eerste Wonderfoon voor Zinzia in ontvangst van Gé Willemsen. Een wonderfoon is een ouderwetse PTT  telefoon met draaischijf. Daar draaide je vroeger een telefoonnummer mee, nu worden de cijfers ingetoetst en bel je. De oude telefoons zijn relatief eenvoudig aan te passen zodat er achter ieder nummer een lied verborgen zit. Lees onderstaand het artikel over de uitreiking in Renkum Nieuws en bekijk de prachtige reactie van onze bewoner mevrouw Miep van der Hoek:

Een wonderfoon laat Miep in Oranje Nassau’s Oord dansen en stralen

Door: Devi M. van Hellesem
Datum: 15 januari 2021 19:29

Vanaf het moment dat ze de eerste tonen uit de wonderfoon hoort, begint Miep te stralen, haar ogen worden groot, haar hand gaat omhoog en ze begint op de muziek mee te deinen. Ze vindt het geweldig. “Wat leuk he.” zegt ze vrolijk en, “mag ik nu nummer negen draaien?”

Gé Willemsen laat het haar zien en na nummer negen, volgt al snel nummer zes, en drie, zeven en vijf. Ze wil alle liedjes horen. Af en toe luistert ze heel stil om dan met een blije blik om haar heen mee te deinen op de muziek. “Een wonderfoon.” zegt ze, “Dit is een wonderfoon! Wat leuk he?” Dan vraagt ze aan Astrid: “Waar zijn we hier eigenlijk?”

Muziek doet wonderen

Gé overhandigt de gebruiksaanwijzing aan Astrid terwijl Miep staat te genieten van de muziek.

Miep van der Hoek-ten Have woont in Oranje Nassau’s Oord en heeft last van dementie. Astrid Erkens van Zinzia had haar een beetje voorbereid want deze morgen gingen ze iets leuks doen. Gé Willemsen had gebeld en die kwam een wonderfoon brengen. Gé kennen ze bij Oranje Nassau’s Oord (ONO) nog wel. Bij de eerste lockdown was hij de eerste die met zijn evenementenbus muziek ging draaien op parkeerplaatsen van zorginstellingen om de ouderen wat vreugde en plezier te laten beleven toen zij helemaal geen bezoek mochten ontvangen. Hij was dus meteen meer dan welkom.

Uit die ervaringen weet Gé hoe ouderen met dementie kunnen reageren op muziek, meestal oude muziek. Toen hij de wonderfoon tegen kwam op Facebook wist hij meteen: hier ga ik er één van halen om bij ONO af te geven. Zo nam hij contact op met maker Marko Wemmers en haalde van de week de wonderfoon op om hem naar de zorginstelling te brengen, die, zoals je op bovenstaande video kan zien, met erg veel enthousiasme ontvangen is.

Wat is een wonderfoon?

Een wonderfoon is een ouderwetse PTT  telefoon met draaischijf. Daar draaide je vroeger een telefoonnummer mee, nu worden de cijfers ingetoetst en bel je. De oude telefoons zijn relatief eenvoudig aan te passen zodat er achter ieder nummer een lied verborgen zit. Mocht er iemand zijn die moeilijk de draaischijf rond kan krijgen, is er een mogelijkheid om alle liedjes achter elkaar te af te spelen. Ook zijn er eenvoudig andere liedjes of bijvoorbeeld toespraken te plaatsen. Een kleine computer, een mp3 speler en een sd kaart maken dit mogelijk. De telefoon hoeft alleen maar aangepast te worden door bijvoorbeeld Marko

Oude toestellen gezocht

Marko maakt al anderhalf jaar wonderfoons maar heeft het niet zelf bedacht. “Nee, dat niet. Ik kwam het ergens tegen en ik dacht meteen dat het iets was voor de zorginstelling waar ik werk.” Marko werkt bij Azora De Meulenbeek in Ulft waar hij zich bezig houdt met de technische aspecten van het zorghuis. Een ouderwetse telefoon met draaischijf aanpassen moet voor hem dus een eitje zijn.

“Ja nu wel” lacht hij “Maar over de eerste telefoon heb ik wel een paar uur gedaan hoor!” Nu gaat het stukken sneller en zijn vrouw Daisy helpt ook nog wel eens mee. “Dan haalt zij de telefoons vast leeg en dan hoef ik het alleen nog maar op te bouwen.” Inmiddels heeft hij al wel 50 wondertelefoons gebouwd. Deze week was hij te zien bij een uitzending van Gelderland Helpt van Omroep Gelderland om nog meer telefoons te kunnen krijgen om om te bouwen. De oude telefoons worden immers niet meer gebouwd en wie weet heeft iemand er nog een liggen. Die actie heeft hem al heel wat oude toestellen opgeleverd.

Meer is natuurlijk welkom want ze zijn razend populair en te zien aan de reactie van Miep, is dat logisch. Dus heb je nog zo’n oud PTT toestel liggen? Of misschien zelfs zo één die aan de muur hing, een telefooncel misschien? Stuur een mail naar communicatie@zinzia.nl. Dat zou Marko helemaal te gek vinden.

Bovenstaand artikel lees je in Renkums Nieuws: https://renkum.nieuws.nl/veluwezoom-in-beeld/63536/een-wonderfoon-laat-miep-in-oranje-nassaus-oord-dansen-en-stralen/