Ga naar de inhoud
Geplaatst op 23 december 2022

Ga je mee met de trein?

Zinzia is één van de 22 verpleeghuizen die dinsdag 20 december treinonderdelen bij de NS mocht komen ophalen om zo een eigen Hoofdreiscoupé te maken. NS en Alzheimer Nederland schenken deze treinonderdelen aan verpleeghuizen met bewoners met dementie. Er is massaal gereageerd op de oproep van NS en Alzheimer Nederland. Uit de ruim 600 aanmeldingen zijn er 22 verpleeghuizen geselecteerd. De eerste tien haalden dinsdag hun onderdelen in Utrecht op. Namens Zinzia haalden medewerkers welzijn Linda van de Weerd en Christina van den Berg de onderdelen op.

Vorig jaar introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Een Hoofdreiscoupé biedt mensen met dementie de mogelijkheid om weer met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Deze treincoupé ‘reisde’ in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. Inmiddels heeft deze Hoofdreiscoupé een vaste plek gekregen in een verpleeghuis. Dinsdag was het vervolg, op hun website schrijft de NS: “We bieden treinonderdelen -echte treinbanken, een treintafeltje, bagagerek en een kantelprullenbak -aan verpleeghuizen om een eigen treincoupé na te bouwen”.

Hergebruiken van oude treinonderdelen
De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers (type DDM1). Dit wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van NS die zich inzetten voor de stichting KaNS Centraal. NS streeft naar 100% circulaire treinen en kijkt daarom goed of treinmateriaal hergebruikt kan worden of ergens anders een nieuwe bestemming kan krijgen.

Locatie
De treindonderdelen zijn nu binnen Zinzia opgeslagen. Waar de Hoofdreiscoupé uiteindelijk een plek krijgt is nog niet duidelijk. Het streven is dat zoveel mogelijk mensen ‘op reis’ kunnen gaan; bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.