Ga naar de inhoud
Geplaatst op 3 februari 2023

Hospice De Zijdevlinder ontvangt geschonken schilderijen

De kamers van hospice De Zijdevlinder zijn opgefleurd met schilderijen van schilderes Ria van der Sleet. Ria heeft de schilderijen geschonken aan de kringloopwinkel Woord en Daad in Wageningen. De winkel heeft een aantal schilderijen geschonken aan De Zijdevlinder. “Dit zou Ria vast goed gevonden hebben. Ook al ken ik Ria niet, het past bij haar idee om haar schilderijen te schenken aan een goed doel”, vertelt een medewerker van de kringloopwinkel.

Ria leed aan uitgezaaide kanker. Haar schilderijen, voornamelijk aquarellen van landschappen en bloemen, werden geëxposeerd bij het Toon Hermanshuis in Ede. In de nieuwsbrief van het huis staat het volgende: “Zonder aarzelen besloot zij om haar schilderijen, een collectie ter grootte van tenminste 100 schilderijen, aan ons Toon Hermans Huis te schenken. We mogen haar werken exposeren, verkopen en de opbrengst mogen we besteden aan onze gasten, om activiteiten te organiseren voor mensen die net als zij geraakt zijn door kanker”.

Ria is 22 mei 2022 overleden. Twee dagen voor haar overlijden heeft ze nog gehoord dat haar werk geëxposeerd zou worden bij het Toon Hermanshuis. “Ze was er trots op dat haar schilderijen, die ze zag als een stukje van haarzelf, zo’n mooie bestemming zouden krijgen”, zo staat er in de nieuwsbrief.

Hospice De Zijdevlinder
Hospice De Zijdevlinder opende haar deuren in oktober vorig jaar. Een hospice is er voor mensen in hun laatste levensfase die specifieke zorg nodig hebben die in hun eigen omgeving niet beschikbaar is. De kamers van de hospice, die in oktober vorig jaar haar deuren openden, waren nog wat kaal.

Het Toon Hermanshuis heeft uiteindelijk een aantal schilderijen geschonken aan de kringloopwinkel Woord en Daad in Wageningen. “Toen ik in mijn familiekring vertelde over de geschonken schilderijen kwam mijn schoonzus met het idee om de schilderijen te schenken aan hospice De Zijdevlinder. Ze kende iemand die er werkt en die vond het nog wel wat kaal op de kamers. Een mooi doel! En het past goed bij het gedachtegoed van Ria.”