Ga naar de inhoud
Geplaatst op 12 september 2022

Ik wilde op de werkvloer staan en betekenisvolle zorg verlenen

Maartje Vermeer (44) is begin september als zij-instromer gestart met de BBL-opleiding voor Verpleegkundige. Haar eerste dagen zitten erop. Het is voor Maartje een flinke carrièreswitch. Ze vertelt over haar loopbaan en hoe ze in de zorg terecht is gekomen.

Van horeca en marketing naar de commerciële binnendienst

“Aanvankelijk wilde ik de horeca in. Ik deed de hotelschool op mbo-niveau en vervolgens hbo-marketing. Ik was 22 jaar toen ik in de commerciële binnendienst van een meubelproducent ging werken. De verkoper ging de weg op en ik deed achter de schermen het klantcontact, zocht kleurenstalen uit voor de meubels, regelde de interieurarchitect. Kortom het hele proces aan de achterkant, totdat ik de factuur verstuurde.”

Tijd voor het gezin

“In de tussentijd werden onze twee dochters geboren. Toen ik zwanger was van mijn zoon ging de meubelproducent failliet. Dat was voor mij een goed moment om enkele jaren te stoppen met werken. Ik was thuis en zorgde voor onze kinderen. Na 3,5 jaar werd ik door een oud-collega gebeld met de vraag of ik als officemanager bij een Interieurbouwbedrijf wilde werken. Ik regelde de schoonmaak en alles rond de lease auto’s en ik deed de administratie en personeelszaken. Ik had het enorm naar mijn zin. Toch heb ik altijd gezegd, dat ik nog een keer iets anders wilde doen met mijn leven. Iets waarbij je meer betekenisvol kunt werken. Het liefst op de werkvloer en met mensen.”

Loopbaancoach en recruitment

“Ik kwam in contact met een loopbaancoach van Sterk in je werk. Zij vroeg me wat ik zou willen, welke doelgroep me aanspreekt en hoe mijn perfecte baan eruit ziet. Zo ontwikkelde ik het idee om in de zorg te gaan werken. Ik woon in Wageningen en ken de prachtige locatie en het landgoed Oranje Nassau’s Oord op m’n duimpje. Bovendien ligt het op fietsafstand. Ik had een afspraak met recruiter Carolien van de Wakker en adviseur Leren & ontwikkelen Jolanda Veen. Het was een super leuk gesprek. Carolien zei: je zou bij ons ook achter de schermen kunnen werken op het secretariaat, bij HR of in de techniek. Daar voelde ik niet voor omdat ik dan weer voor de computer zou zitten. Ik wil nu echt ervaren hoe het is om op de werkvloer te staan en betekenisvolle zorg te leveren. Bevalt het niet, dan kan ik altijd nog in een ondersteunende functie gaan werken. Nadat ik had meegelopen in de zorg wist ik zeker dat ik dit wilde.”

Hoe was je eerste dag op school?

“Het is bijzonder om in de ‘schoolbanken te zitten’ en om zoveel jongeren om je heen te zien. De zij-instromers die bij mij in de klas zitten hebben veelal een zorgachtergrond. Zij willen van Verzorgende IG of woonzorgbegeleider doorstromen naar verpleegkundige. Maar er zijn ook mede studenten die secretaresse waren of in de kinderopvang werkten. Veel mensen hebben ongeveer mijn leeftijd maar er zitten ook jongere mensen bij mij in de klas. De groep is heel divers.

De eerste dag op school en op het werk bestond uit het installeren van applicaties, bezoeken van websites, aanmaken van inlogcodes en ik werd toegevoegd aan app-groepjes. Daar moet je even doorheen.”

Eerste werkdag

“Ik werd plezierig ontvangen bij het “Warm Welkom” en het Serviceplein waar ik de benodigde informatie kreeg. Daarna draaide ik mijn eerste dag mee op de woningen bij Oranje Nassau’s Oord (Dorschkamp en De Harten). Ik voelde me heel erg welkom. Iedereen was lief en geïnteresseerd. Ik zal er even aan moeten wennen dat ik niet direct alles weet zoals ik dat in mijn vorige banen helemaal onder de knie had. Daar was ik heel efficiënt ingesteld in het regelen en organiseren van mijn werk. In de zorg wil ik ook zo snel mogelijk een flinke bijdrage leveren.”

Wat adviseer je anderen?

“Mijn advies is, ga in gesprek. Bijvoorbeeld met een recruiter zoals Carolien en laat je adviseren. Er is zoveel mogelijk en iedereen wil meedenken. Ik zou bellen en een afspraak maken. Je ziet dan de locatie en hoort wat er mogelijk is. Een rondleiding helpt je ook in je keus.”

De kinderen van Maartje blijken nu 15, 14 en 9 jaar te zijn. We vroegen Maartje hoe zij het ervaren dat hun moeder weer studeert. Ze begint te stralen en zegt: “Zowel de kinderen als mijn man vinden het stoer en zijn ontzettend trots op me.”