Ga naar de inhoud
Geplaatst op 29 november 2023

Janny, Jan en Henk zijn al 12,5 jaar vrijwilliger

“Als iedereen wist hoe gezellig we het onderling hebben dan wil iedereen vrijwilliger worden!”, lacht Janny Jacobi. Janny, Henk Kinds en Jan Koning zijn al 12,5 jaar vrijwilliger bij Zinzia. Maandag 27 november werden de drie in het zonnetje gezet door Leontine van Eck, coördinator vrijwilligers, en Constance van Barneveld, medewerker Welzijn. Er was koffie met gebak en de drie ontvingen een mooie bos bloemen. “Het is niet in woorden en geld uit te drukken wat jullie hebben gedaan. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor”, sprak Leontine het drietal toe. 

Henk en Jan zijn chauffeurs van de rolstoelbus. Eens per twee weken nemen ze ’s ochtends maximaal drie bewoners van Oranje Nassau’s Oord mee naar de markt. ’s Middags mogen weer andere bewoners mee voor een rondrit. Bijvoorbeeld naar een ouderlijk huis, een voormalige werkplek of een rondje door de Betuwe. Janny gaat mee als begeleider.

“We krijgen er heel veel voor terug. Het is geen opgave. Elke keer fiets ik met veel plezier hiernaar toe”, vertelt Henk. Janny en Jan zijn het er helemaal mee eens. Janny: “Het is zo leuk. Je krijgt er zoveel voor terug; de hartelijkheid en dankbaarheid van de bewoners. En de bewoners hebben ook zoveel te vertellen. We hebben het onderling ook zo leuk!” Jan: “Ik ben met plezier vrijwilliger. Zo maak ik mij nuttig in de maatschappij en kan ik iets betekenen voor een ander.”

Verhalen
De bewoners zitten vaak vol verhalen als ze met Janny, Jan, Henk en de andere vrijwilligers op stap gaan. Maar het drietal kan er zelf ook wat van. De verhalen van de afgelopen 12,5 jaar vliegen over tafel. “Ik weet nog goed dat ik met een meneer door de in kerstsfeer versierde Intratuin liep. Ik dacht te horen dat meneer zo af en toe zei dat hij het mooi vond. Maar ja, achter de rolstoel hoor je het allemaal niet zo goed. Dus toen ik echt even voor hem ging staan en hem vroeg wat hij ervan vond zei hij ‘Ik vind het allemaal maar rotzooi’”, vertelt Jan. Het gezelschap aan tafel lacht! En zo gaat het nog even door… Genoeg verhalen om te delen! Het drietal is nog lang niet klaar als vrijwilliger. Gelukkig maar!