Ga naar de inhoud
Geplaatst op 25 januari 2024

“Je brengt een zonnestraaltje naar binnen”

“Een keer per week kom ik sjoelen met bewoners bij Oranje Nassau’s Oord van de woning waar mijn vrouw woont. Meestal zijn er zo’n 4 tot 6 bewoners die graag een potje meesjoelen.” De vrouw van meneer De Winter woont bijna 5 jaar bij Oranje Nassau’s Oord. Naast dat hij twee keer per week komt mee-eten met zijn vrouw, sjoelt hij een keer per week met andere bewoners van de woning.

Meneer De Winter vertelt: “Dat is toevallig zo gekomen. Tijdens een van mijn bezoekjes was een van de kinderen van een bewoner met een aantal mensen aan het sjoelen. Dat deed zij wekelijks. Ze woonde niet echt in de buurt van Oranje Nassau’s Oord, ik wel. Daarom vroeg ze of ik het niet van haar over wilde nemen. En zo geschiedde. Inmiddels kom ik alweer een paar maanden elke week gezellig sjoelen.”

“Waarom het zo’n goede activiteit is? We maken samen plezier, er wordt veel gelachen. We bewegen ook nog wat, dat is mooi meegenomen natuurlijk. Je brengt een zonnestraaltje naar binnen met zo’n activiteit. Daarom ben ik zo gemotiveerd om elke week weer te komen. En niet te vergeten; ik maak zelf ook plezier! Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

“In de weekenden haal ik mijn vrouw op en is ze overdag bij mij thuis. ’s Avonds breng ik haar dan weer terug naar Oranje Nassau’s Oord. Daarnaast kom ik doordeweeks sowieso wel drie keer bij Oranje Nassau’s Oord. Mijn vrouw en ik zijn 65 jaar getrouwd, dus natuurlijk heb ik interesse in de plek waar ze nu woont. Daarom vind ik de woongesprekken bijvoorbeeld ook zo’n fijn initiatief, die creëren betrokkenheid en je vindt ook herkenning bij de andere naasten.”

“In het begin is het soms wel even zoeken hoe de hazen lopen op de woning. Omdat het om 24-uurszorg gaat, zijn er natuurlijk aardig wat personele wisselingen door de dag en week heen. Maar het is het echt waard om zo’n activiteit te begeleiden, ook al is het soms even zoeken. Over het algemeen waarderen de medewerkers het ook elke keer weer wanneer ik kom sjoelen.”

“Vanuit het verpleeghuis zelf worden er natuurlijk ook activiteiten georganiseerd, mijn vrouw geniet bijvoorbeeld heel erg van het wekelijkse matinee. Maar hoe mooi zou het zijn als er nog meer van dit soort kleine initiatieven zoals het sjoelen ontstaan? Allemaal kleine zonnestraaltjes die naar binnen komen.”

Op de foto: meneer de Winter (met zijn handen op de sjoelbak) aan het sjoelen met een aantal bewoners