Ga naar de inhoud
Geplaatst op 13 maart 2021

Jochem van Gelder bij De Rijnhof

Vandaag zijn de opnames van Van Gelders Grijs met Jochem van Gelder gemaakt bij De Rijnhof in Renkum. Zinzia werkte graag mee aan dit programma van Omroep Gelderland. De Uitzending is te zien op 11 april 2021 vanaf 17.20 uur, daarna elk uur de herhaling.

Cliëntenraad in huiskameroverleg

We mogen alvast een tip van de sluier oplichten…. Bij binnenkomst ontmoette Jochem allereerst de voorzitter van de cliëntenraad, Cees Kroon. Nu de meeste bewoners gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, is er weer meer bezoek welkom bij De Rijnhof en kon ook Jochem met een gerust hart naar binnen. Cees vertelt over zijn ervaring tijdens coronatijd in een huiskameroverleg met de bewoners. “Ik dacht, nu zal ik wel te horen krijgen hoe moeilijk de bewoners deze periode vonden, maar tot mijn verbazing werd er vooral genoemd dat er zoveel extra aandacht voor de bewoners was. Kinderen belden opeens dagelijks, ze konden videobellen, er werden kaartjes gestuurd en er was regelmatig wat lekkers bij de koffie….” 
Vervolgens bracht Cees Jochem op het  idee om in gesprek te gaan met bewoonster Ineke Jager, ‘overbuurman’ Ed van Breukelen en Jan Loos. Jan woont in Renkum en maakte daar als veertienjarige een bijzondere oorlogservaring mee.

Jochem ontmoet Ineke

Ineke vertelde een aangrijpend verhaal over hoe zij op jonge leeftijd niet meer thuis kon wonen. Ze wilde het liefst bij De Rijnhof wonen en dat is haar gelukt. Al snel vertelt ze Jochem dat ze een enorme fan is van Lee Towers! “Ik had een grote verzameling cd’s, foto’s en krantenknipsels van hem maar tijdens de verhuizing ben ik alles kwijtgeraakt.” Haar teleurstelling is voelbaar en een oproep van Jochem aan de kijkers, kan dan ook niet uitblijven. Ook de coronatijd komt ter sprake. Jochem is benieuwd hoe Ineke deze tijd is doorgekomen. “Ik heb in die periode veel kunnen handwerken, vooral haken vind ik leuk daar heb ik me goed mee vermaakt.”

Buurman actief als vrijwilliger

Ook de overbuurman, Ed Brattinga, wordt door Jochem bezocht. Ed runt de kringloopwinkel “Vroeger & Nu”. Hij vertelt hoe hij, na een vervelende voorgeschiedenis, als Hagenees in Renkum is terechtgekomen. “Het was wel even wennen voor de inwoners van Renkum, dat ik altijd zeg wat ik denk. Maar inmiddels voel ik me helemaal thuis in het dorp.” Zijn winkel zit recht tegenover De Rijnhof in de gezellige winkelstraat. Hij komt regelmatig bij De Rijnhof en werd er op een gegeven moment vrijwilliger. Zo’n vier keer per week helpt hij ’s morgens, voordat de winkel open gaat, met het gezamenlijke ontbijt. “In coronatijd moest ik daarmee stoppen. De mensen kregen hun ontbijt toen op hun kamer. Ik heb het ontzettend gemist. Ik help hen maar vind de contacten die ik met de mensen heb zelf ook heel fijn. Ik hoop dat ik mijn vrijwilligerswerk snel weer kan oppakken.”

Quiz van opa Jos en kleindochter Finet

Van Gelders Grijs werd afgesloten met een leuke quiz. Finet komt elke maand bij haar opa op bezoek en in de quiz kwamen we er achter hoe goed ze elkaar kennen. Finet moest haar opa ontdekken op een oude foto, er was een muziekvraag en een oud voorwerp waarvan de betekenis nog een raadsel was. Jochem had een nieuwe outfit en was daarmee een echte showmaster. En natuurlijk was er een leuke prijs.

Dit en veel meer is te zien in Van Gelders Grijs op 11 april om 17.20 uur (elk uur herhaling). Mis het niet.

Jochem op bezoek bij de winkel van Ed van Breukelen.
Jochem in gesprek met Cees Kroon, voorzitter cliëntenraad De Rijnhof
De quiz met opa Jos en kleindochter Finet.