Ga naar de inhoud
Geplaatst op 29 november 2021

“Jouw moeder heeft jou een mooie stem gegeven”

Interview met vrijwilliger Felix Thiel

Alweer bijna drie jaar verzorgt vrijwilliger Felix de muzikale ochtend op Rumah Kita. Elke maandagochtend is zijn stem te horen bij het uurtje Kopje Senang. “Op een maandagochtend kwam er een bewoonster naar me toe. Ze had al meerdere malen deelgenomen aan de muziek ochtend en ik herkende haar inmiddels. Ze gaf me een prachtig compliment door te zeggen ‘Jouw moeder heeft jou een mooie stem gegeven. Dit ontroerde me, aldus Felix.”

Leuk detail

Felix is getrouwd en trotse vader van vijf volwassen kinderen en zes kleinkinderen. Met veel plezier werkte Felix jarenlang als Morfologische en analytische onderzoeksassistent. Na deze carrière heeft Felix nog veel meer gedaan in zijn werkzame leven. Een leuk detail hiervan is dat hij aan de wieg heeft gestaan van de moestuintjes van Albert Heijn als Procesontwikkelaar van de leverancier. Maar ook nu, nu hij gestopt is met werken blijft Felix zeer actief. Stil zitten kan hij niet en mede daarom doet hij dit vrijwilligerswerk bij Rumah Kita.

Zingeving

Felix begon in Rumah Kita met het zingen aan bed bij de bewoners. Al snel viel het hem op hoe goed de mensen reageerden op muziek en zijn stem. Bewoners lijken soms ver weg te zijn in hun dementie, maar vaak als Felix een voor hen bekend liedje zingt is er herkenning. “Bewoners klappen mee of de ogen lichten op. Soms wordt er zelfs zachtjes mee geneuried, vertelt Felix. Het vrijwilligerswerk geeft mij zingeving. Ik kijk altijd eerst hoe de bewoners zijn en waar ze behoefte aan hebben. Soms geven bewoners aan dat ze een speciaal liedje willen horen en dan probeer ik dat natuurlijk te zingen. Ken ik het lied niet helemaal dan zoek ik het thuis op en pluis ik de tekst uit. Dan kan ik het later ten gehore brengen bij de bewoner die erom vroeg.”

Felix vindt het fijn om te zien dat er veel bewoners graag naar de muziekochtend komen. Inmiddels kennen de bewoners Felix en kent Felix de bewoners. Naast het zingen is er altijd tijd voor een praatje en een grapje.

Bijzondere ervaring

“Een tijd geleden liep ik een oud collega tegen het lijf bij Rumah Kita. Hij werkte ook al een tijd niet meer, maar was nu bewoner van Rumah Kita. Het was een fijn weerzien en hij herkende me ook meteen, ondanks dat hij dementie had. We troffen elkaar regelmatig en ook hij kwam op maandag naar de muziekochtenden. Dit waren mooie ontmoetingen. Inmiddels is mijn oud collega overleden. Na zijn overlijden vroeg zijn vrouw of ik wilde komen zingen op zijn uitvaart. Dit was een eer om te mogen doen. Met veel emotie en mooie herinneringen aan mijn oud collega zong ik het lied Adios Amigo van Jim Reeves, vertelt Felix. Ondertussen is de vrouw van mijn overleden oud collega, Maudi, een fijne collega vrijwilliger geworden tijdens de Kopje Senang.”

Felix Thiel, muzikale vrijwilliger bij Rumah Kita
brengt graag herkenning en een lach op het gezicht van bewoners