Ga naar de inhoud
Geplaatst op 19 december 2023

Kerstkaarten als verbinding

“Oom Jim, welk kaartje kiest u uit voor uw dochter?” Fiona Dadema is EVV-er bij Rumah Kita. Bij haar aan tafel zitten bewoners Oom Jim en Nico. Op tafel liggen de mooiste kerstkaarten. Klaar om geschreven te worden voor familie, vrienden en naar andere mensen die de bewoners liefhebben. “Doe mij die met die hertjes maar, niet te overdreven”, zegt Oom Jim. Ook Nico heeft een mooie kaart uitgekozen voor zijn vrouw, er staan konijnen in een winters landschap op.

“Wat is er leuker dan dat je post ontvangt? Het is voor bewoners van verpleeghuizen moeilijker om sociale contacten te onderhouden. Die contacten verwateren vaak terwijl ze zo belangrijk zijn. Vaak zijn de contacten er al lang. Samen hebben ze veel meegemaakt. Het is heel waardevol om deze sociale contacten in stand te houden. Daar hebben de bewoners, en wij als medewerkers, familie en naasten bij nodig”, zo introduceert Fiona haar kerstkaartenactie. Oom Jim herkent dit: “Je kringetje wordt kleiner als je in een verpleeghuis woont. Een kaartje is het begin van een radertje, van iets nieuws. Zo halen we het gewone leven weer naar binnen. Zo staan we niet aan de zijlijn.”

Fiona heeft alle eerste contactpersonen van de bewoners van Heleconia 19 en 21 aangeschreven. De boodschap? Schrijf samen met jouw familielid die bij ons woont een kerstkaart voor mensen die ze liefhebben. Fiona en haar collega’s doen de kaarten dan op de bus. En natuurlijk hoopt Fiona dat de bewoners door deze oproep ook veel kaarten mogen ontvangen.

Bedankt
“Wat moet ik op het kaartje voor uw dochter schrijven Oom Jim? Wilt u haar misschien bedanken?” Oom Jim: “Ja, schrijf dat er maar op ‘Bedankt alvast’”. “Voor wat? Dat ze zo vaak komt?”, vraagt Fiona. “Nee, dat schrijf je niet. Dat laat je zien als papa”, antwoordt Oom Jim. Nico schrijft inmiddels al zijn tweede kaart, deze is voor zijn zoon. “Heb jij het adres wel van mijn zoon?”, vraagt hij aan Fiona. “Wat heb je er eigenlijk op geschreven?”, vraagt Fiona aan Nico. “Ik hoop je snel weer te zien”, antwoordt hij. De dochter van Oom Jim komt in ieder geval binnenkort. Zij gaat haar vader helpen met het schrijven van de andere kerstkaarten.

Succes
De kerstkaartenactie is nu al een succes. Collega’s van andere woningen van Rumah Kita hebben de actie ook uit gezet bij hun woningen. Nu maar hopen op veel mooie geschreven kaarten retour.