Ga naar de inhoud
Geplaatst op 14 december 2022

Levende kerststal

Twee ezels, drie schapen en twee herders vormen een levende kerststal. De bewoners van Oranje Nassau’s Oord namen een kijkje en genoten er zichtbaar van. “Alstublieft, een wortel. Deze kunt u aan de ezel geven”, een medewerker welzijn geeft een bewoner een wortel. “Oh, ik dacht dat hij voor mij was haha”, lacht de meneer. Even later neemt een ezel er gretig een hap van.

Wim en Ingeborg zijn reizende hobbyboeren uit Barneveld. Bijna iedere maandag nemen ze konijnen en ander kleinvee mee naar woningen op Oranje Nassau’s Oord. De bewoners knuffelen de dieren en mogen ze op schoot. Vandaag mochten de ezels en schapen mee. Wim en Linda, een medewerker welzijn, zijn verkleed als de herders. Op de achtergrond klinkt de kerstmuziek en her en der hangt en staat kerstversiering. Het plaatje is compleet!

Interactie
“Dieren zorgen voor rust en ontspanning. De interactie is mooi om te zien. Soms ziet de medewerker een bewoner voor het eerst weer lachen als hij of zij in aanraking is geweest met dieren. En de dieren brengen ook verhalen van vroeger naar boven. Vroeger hadden mensen meer dieren dan nu. Zo vertelde een mevrouw laatst dat haar vader vroeger wel honderd konijnen had en met de kerst…dan hingen ze aan waslijn vertelde die mevrouw”, vertelt Wim.

Ondertussen komen de bewoners van Oranje Nassau’s Oord langs de dieren. Sommige bewoners aaien de nieuwsgierige ezels, anderen genieten van een afstandje. En Wim en Ingeborg, die genieten net zo van hun levende kerststal.