Ga naar de inhoud
Geplaatst op 27 november 2019

The making of… ‘Van Gelders Grijs’ bij Rumah Kita

Vandaag was de ‘opnamedag’ van het TV-programma “Van Gelders Grijs” bij Verpleeghuis Rumah Kita. Het restaurant was omgebouwd tot een echte studio. Jochem van Gelder ging in gesprek met vier ouderen die ooit in Nederlands-Indië woonden. Alle vier wonen zij nu bij Rumah Kita. Jochem was zeer geïnteresseerd in hun reis naar Nederland destijds. En ook wilde hij weten hoe de feestdagen vroeger bij hen thuis werden gevierd.

Ervaring bewoners

De bewoners vertelden Jochem hun ervaringen. En die verschilden nogal van elkaar. Een paar bewoners kwamen vroeger per schip naar Nederland “Drie weken tot een maand, over zeven oceanen”. Maar er werd later ook per vliegtuig gereisd. De ene bewoner wilde niet terug naar haar geboorteland. “Dat moet je laten rusten”. Zij kijkt liever naar de toekomst, ook nu ze al 98 jaar is! Een andere bewoner is al 38 keer terug geweest. En een van de dames heeft vorig jaar voor het eerst haar roots bezocht. Haar ervaring: “Het is echt een heel mooi land, je kijkt anders naar de prachtige natuur als je ouder bent”. Hoewel er op het schip veel te doen was, hadden sommige bewoners direct al een soort van heimwee. Maar een van de dames vond het juist leuk om naar Nederland te reizen “Ik had mijn vriendinnen bij me en dat vond ik heel gezellig. Ik hou ervan om naar andere landen te gaan. “

Wat viel op in Nederland

Een van de heren kon mooi vertellen over de reactie van zijn jongere broer toen zij in Nederland aankwamen. Zijn broer dacht dat de huizen nog niet afgebouwd waren omdat je zo tegen de stenen aan keek. In Nederlands-Indië zijn huizen ‘gepleisterd’. En de bomen leken allemaal dood. Dat kwam natuurlijk omdat hier de bomen in de winter geen blad hebben. Zelf viel hem op dat de huizen zo dicht bij elkaar stonden. In het land van zijn herkomst had ieder huis een tuin.

Ook vertelde een bewoner dat Nederlanders anders reageren: “Wij zijn meer bescheiden, meer op de achtergrond. Jullie zijn zo bot. Wij vertellen altijd via omwegen, wij willen niet kwetsen. De benadering van de Nederlanders heb ik later pas leren waarderen”

Kerstboom met engelenhaar of watten

“Met kerst ging je naar de kerk en de zondagschool. Er werd een boom versierd. Het was een andere boom dan we in Nederland kennen: een Tamara. Met echte kaarsjes. Er stond dan ook wel een emmer water bij voor het geval het niet helemaal goed ging. We gebruikten engelenhaar of watten als sneeuw. We kregen lekkernijen, vooral ook veel chocolade”

De uitzending

Natuurlijk kreeg Jochem veel meer verhalen te horen. Er waren heerlijke Indische hapjes en het Rumah Kita koor gaf een mooi optreden. Je kunt het binnenkort allemaal bekijken tijdens de uitzending op TV Gelderland. Vanaf maandag 23 december om 17.20 uur. Daarna wordt de uitzending elk uur herhaald.