Ga naar de inhoud
Geplaatst op 22 maart 2023

Clustermanager Nahib vertelt over de Ramadan

Ramadan Mubarak

Woensdag 22 maart (rond 19:00 uur bij zonsondergang) tot en met donderdag 20 april is het Ramadan. De heilige maand van inkeer, waarin moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang vasten. De maand eindigt met het Offerfeest. Nahib Hamidi, clustermanager van De Rijnhof, Koningsbosch/Huchtbosch en de flexinzet op ONO en De Rijnhof, vertelt hoe hij deze bijzondere maand beleeft.

Nahib: “Ik ben opgegroeid in Afghanistan en heb de gebruiken die horen bij de islam van huis uit meegekregen. Ramadan is voor mij een maand van verbinding, reflecteren en denken aan anderen. Het vasten houdt in dat je als moslim tussen zonsopkomst en zonsondergang niet mag eten, drinken (zelfs geen water) en roken. Daarnaast zijn liegen, schelden en kwaadspreken extra kwalijk.”

Hoe zien jouw dagen eruit tijdens de Ramadan?
“Tussen 4 en 5 uur ’s nachts sta ik op. Ik maak mezelf klaar, doe mijn ochtendgebed en neem een lichte maaltijd zoals een salade of rijst met kip. Dan komt de zon op en ga ik naar mijn werk of heb ik een vrije dag. Ik doe mijn dagelijkse bezigheden en eet en drink niets. Ik moet er ook goed op letten dat ik bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen geen water binnenkrijg. ’s Avonds ga ik alvast het eten voorbereiden. Maar ik mag niet proeven dus het is lastig om te beoordelen of ik er genoeg kruiden of zout bij heb gedaan. Op de eerste dag van de Ramadan gaat de zon rond 21.15 uur onder en dan mag er weer gegeten worden. Deze avondmaaltijden noemen we de Iftar. Ik eet dan vaak samen met mijn familie. Elke avond start je met een dadel. Daarna neem ik vaak een soepje om mijn maag wat beter te openen. Vervolgens eet ik typisch Afghaanse gerechten zoals mantoe (dumplings) en bolani (gevuld platbrood) en diverse soorten rijst, vlees en pasta. Ik sluit af met een Afghaans gebakje en thee en ga dan naar bed. Eigenlijk zien alle dagen er tijdens de Ramadan zo uit. Verder deel je eten met je buren en mensen die het minder hebben en zoek je meer verbinding met elkaar.”

Suikerfeest
Vrijdag 21 april wordt de Ramadan afgesloten met het Suikerfeest, ook wel Offerfeest genoemd. Nahib vertelt: “Dit feest duurt drie dagen en vier je met familie en vrienden. De eerste dag wordt binnen de islam gezien als de belangrijkste feestdag van het jaar. In de ochtend gaat iedereen naar de moskee. Er zijn speciale gebedsruimtes voor mannen en voor vrouwen waar je in je djellaba (gewaad) op een gebedsmatje meedoet aan het Ramadangebed. De profeet blikt soms ook terug op het jaar. Het zijn mooie en motiverende bijeenkomsten. Na het gebed schudt iedereen elkaar de hand en wens je elkaar een fijn Offerfeest. Ook al ken je elkaar niet, je voelt de warmhartigheid. Vervolgens ga je naar familie om te eten en samen te zijn. Ik ga naar mijn ouders en even bij mijn oma langs. Er komt veel familie langs. Iedereen neemt lekker eten mee en we doen spelletjes. Ik heb vrienden met een andere geloofsovertuiging en zij komen ook bij ons thuis tijdens het Offerfeest.”

Meer delen dan eten
“Door de naam Suikerfeest, denken veel mensen dat we onszelf alleen maar volproppen met zoetigheden. Dat is niet waar. We delen ons eten met vrienden, buren en mensen die het minder hebben getroffen. Veel moslims zetten tijdens de Ramadan ook een crowdfunding op om anderen te helpen. Het verrichten van een goede daad wordt tijdens de Ramadan als nog beter gezien. Stel ook dat je als oudere komt te overlijden tijdens de Ramadan, dan wordt dat als heel speciaal gezien. Het is de mooiste maand van het geloof islam.”

Hoe bereid je je voor?
“Een week voor de Ramadan bereid ik mezelf erop voor. Dan eet ik overdag nog maar één maaltijd en ik drink minder water. Zo laat ik mijn maag eraan wennen en bereid ik mezelf er fysiek op voor. Het heeft namelijk best veel impact. Zwangere vrouwen en zieken mogen niet meedoen. Ook als je gezondheidsklachten krijgt, moet je vanuit het geloof stoppen. Van mijn moeder krijg ik de kalender voor de Ramadan waarop de tijden van de zonsopkomst en zonsondergang staan. Deze kun je ook op internet vinden. De tijden wisselen per dag, dagelijks is de zonsondergang zo’n vier minuten eerder.”

Wat brengt de Ramadan jou?
“De afgelopen jaren ben ik me meer gaan verdiepen in mijn geloof. Ik vind het fijn om aan de Ramadan mee te doen. Mijn ouders zijn veel sterker praktiserend. Voor hen is vasten tijdens de Ramadan onderdeel van één van de Vijf Zuilen; de leefregels van de islam. De andere zuilen zijn: dagelijks vijfmaal bidden, liefdadigheid, de geloofsbelijdenis opzeggen en de bedevaart naar Mekka. Voor nu voel ik mezelf er goed bij om enkel mee te doen aan de Ramadan. Volgens de islam leert vasten je om jezelf te bedwingen en versterkt het je discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing. Dat vind ik mooie eigenschappen. Daarnaast probeer ik deze maand extra geduldig te zijn, positief te denken en niet snel boos te worden. Ik haal veel positiviteit uit deze maand.”

Wat wil je je anderen meegeven?
“De Ramadan is voor mij een hele bijzondere maand. Vaak weten collega’s niet goed hoe ze erop moeten reageren of denken ze dat het heel erg voor mij is dat ik niet mag eten en drinken. Dat is het echt niet, ik weet waar ik het voor doe. Het is ook niet erg als je mij per ongeluk een glas water aanbiedt, ik zal het beleefd weigeren. Ik ga ook gewoon bij collega’s aan tafel zitten als zij lunchen, dat is voor mij geen probleem. Ik vind het leuk als anderen nieuwsgierig zijn naar de culturen en gebruiken van de islam en vertel je graag meer over de Ramadan.”

Ken je iemand die meedoet aan de Ramadan?
Wens hem of haar dan een Ramadan Mubarak, oftewel een gelukkige Ramadan!