Ga naar de inhoud
Geplaatst op 28 oktober 2021

Marwi op Bonaire “De maand van de Alzheimer”

Marwi Bos is specialist ouderengeneeskunde bij Zinzia. Zij is naar Bonaire vertrokken om daar drie maanden in een verpleeghuis te werken. Ze houdt ons op de hoogte van haar avontuur.

De maand van de Alzheimer

De maand september was op het eiland de maand van de Alzheimer. Bedoeld om mensen informatie te geven wat de signalen zijn van beginnende dementie, dat er hulp is op bepaalde plekken. Het feit dat het nodig is, werd duidelijk door een gesprek dat ik had met de dochter van een van mijn eerstelijns consulten alhier: ze gaf aan dat ze niet wist of dementie in de familie voor kwam. Wel had ze een tante met Alzheimer gehad. Het was voor haar nieuw om te horen dat Alzheimer een soort dementie is. Als een van de activiteiten werd in het Courtyard by Marriott Resort een documentaire getoond van de NPO: “Wei. Zorgen voor pap.” De opkomst was zo groot, dat er een tweede voorstelling werd georganiseerd.

Ministerie op bezoek

Het begin van de maand van de Alzheimer, bracht verschillende medewerkers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met zich mee. Waarbij er werd gekeken naar de te verwachten toename van dementie de komende jaren, en wat er nodig is om iedereen zorg te kunnen leveren op Bonaire. We hebben op het eiland één casemanager, wat te weinig is voor de groeiende vraag. Daarnaast is de thuiszorg (net als in Nederland) onderbezet en kan de benodigde zorg niet altijd geboden worden. Het aantal verpleeghuisbedden is beperkt en moet de komende tijd worden uitgebreid, net als hulp/scholing voor mantelzorgers en opleiding van zorgmedewerkers.

Gezonde leefstijl

Een van de risicofactoren voor Alzheimer dementie is vaatlijden. Door veel aandacht in Nederland voor leefstijl: behandeling van een hoge bloeddruk, gezond eten en stoppen met roken is het aantal mensen met dementie in Nederland de afgelopen jaren niet zo veel toegenomen als aanvankelijk werd voorspeld. Helaas is aandacht voor een gezonde levensstijl pas de afgelopen jaren op gang gekomen in Bonaire, dus heeft de stijging van dementie hier wel doorgezet.