Ga naar de inhoud
Geplaatst op 18 november 2021

Marwi vanuit Kas di Kuido

Marwi Bos is specialist ouderengeneeskunde bij Zinzia Zorggroep. Zij is naar Bonaire vertrokken om daar drie maanden in een verpleeghuis te werken. Ze houdt ons op de hoogte van haar avontuur.

Kas di Kuido (Oude ten dage)

“Het verpleeghuis waar ik werk heet Kas di Kuido vrij vertaald: Oude ten dage. Het is een verpleeghuis aan het ziekenhuis vast. Het is een open verpleeghuis, eigenlijk worden de bewoners alleen tegengehouden door alle muren van het ziekenhuis die om het verpleeghuis heen staan en door de security van het ziekenhuis bij de hoofduitgang.

Terug in de tijd

Het voelt een beetje alsof ik terug in de tijd ben gegaan. We werken met een papieren dossier, medicatielijsten worden uitgedraaid en afgetekend op papier en mijn collega specialist ouderengeneeskunde en ik proberen het bestuur van het verpleeghuis te overtuigen dat we een psycholoog nodig hebben in het verpleeghuis. Want er is geen psycholoog in dienst op dit moment.

Veel prikkels voor bewoners

De gemeenschappelijke ruimte is een grote ruimte waar 75 bewoners en alle zorg/activiteitenbegeleiders/paramedici zitten dan wel rondlopen. Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd, maar als je al die prikkels niet aan kan, heb je alleen je kamer als bewoner. Die deel je meestal met 2 of 4 andere mensen.

Scholing omgaan met dementie ontbreekt

Zorg geeft aan graag geschoold te willen worden over hoe om te gaan met mensen met dementie, want die scholing hadden ze tot voor kort nog nooit gehad.

Wachtlijst

Dit verpleeghuis heeft een wachtlijst van 21 mensen, acht mensen hebben eigenlijk op zeer korte termijn een plekje nodig, want een andere plek waar ze langere tijd kunnen verblijven en die “24 uurs zorg” biedt, is er niet.

Tevreden mensen

Mensen hebben het naar hun zin. Familie is blij als ze kunnen komen. Het is mooi om te zien met hoe weinig, mensen zeer tevreden kunnen zijn. Het is fijn om te beseffen wat we allemaal hebben in een organisatie zoals Zinzia.

Kas di Kuido kan nog een hoop verbeteren, maar het is al heel wat. En… de eerste scholing voor de zorg heeft inmiddels plaatsgevonden.”

Lees ook de andere ervaringen van Marwi:
* Uitdagingen van de vergrijzing
* Marwi op Bonaire “De maand van de Alzheimer” – Zinzia