Ga naar de inhoud
Geplaatst op 27 september 2022

Meneer Vermeulen is de hele week weer actief

We treffen meneer Vermeulen (81) bij de Dagbehandeling De Appelbloesem in Bemmel. De Appelbloesem bevindt zich in verpleeghuis De Lingehof. Meneer Vermeulen vertelt ons graag hoe het komt dat hij zoveel mensen kent, hoe hij bij de Dagbehandeling terecht kwam en wat het verschil is met het Dagcentrum. Meneer Vermeulen zit in De Appelbloesem dat omringt wordt door ramen waardoor er lekker veel licht naar binnen komt. Hij steekt meteen van wal om over zijn geschiedenis te vertellen.

Kruidenier

Meneer Vermeulen: “Ik ben altijd kruidenier geweest. Ik had zelf een Vivo super in het dorp Angeren. Ik runde de winkel samen met mijn vrouw Truus. Zij is alweer 25 jaar geleden overleden. In de kruidenierszaak moesten we altijd hard werken, maar toch maakte ik tijd voor hobby’s. Vanaf mijn twaalfde (jonger mocht niet) speelde ik voetbal bij SV Angeren. Ik heb daar lang in het eerste elftal gespeeld, altijd als aanvoerder. Vervolgens ben ik tien jaar scheidsrechter geweest. Ook zat ik lang in het bestuur. In 2023 ben ik 70 jaar lid van SV Angeren. Ik heb drie dochters maar zij waren niet zo geïnteresseerd in voetbal. Zij gingen naar ballet. Omdat ik altijd veel mensen ontmoette in de winkel en op het voetbalveld, kom ik veel bekenden tegen. Zelfs in het restaurant van De Lingehof ontmoet ik vaak bekenden.”

Ik kwam nergens meer toe

“In 1992 hebben we de winkel verkocht en zijn we met het gezin naar Bemmel verhuisd. Op dit moment woon ik daar alleen. Daar kan ik niet zo goed mee omgaan. Het ging steeds slechter met me. Ik kwam nergens meer toe. Ik zat alleen maar op de bank, tv te kijken. Mijn kinderen zeiden pa het kan zo niet langer. Op verzoek van de kinderen kwam er iemand van de Dagbehandeling met me praten. Zij vroeg wat ik zou willen. Toen ben ik hier bij de Dagbehandeling terechtgekomen en ik ga naar De Minkhof in Bemmel. Dat is een ontmoetingsplek voor senioren die graag actief willen zijn binnen en buiten. Daar kom ik om te eten en te biljarten.”

Dagbehandeling

“Sinds het voorjaar van 2022 is het Dagcentrum veranderd in Dagbehandeling. Dat betekent dat we gestimuleerd worden om veel meer zelf te doen dan voorheen. We helpen mee om de tafel te dekken. We maken samen een lunch, altijd met wat extra’s zoals soep of een slaatje. De behandeling is veel uitgebreider geworden. Er is extra therapie voor wie dat nodig heeft. Maar zelf hoef ik daar geen gebruik van te maken. Ik voel me lichamelijk gezond. Ik duw ook altijd de mensen in een rolstoel als we samen wandelen. Af en toe spelen we koersbal. Sowieso bewegen we veel meer dan toen we een Dagcentrum waren. We doen ook meer aan ‘geheugentraining’. We lezen samen de krant en gaan daarover in gesprek. Aan de hand van tekeningen proberen we uitdrukkingen te raden, we raden woorden met een bepaald aantal letters (galgje) of we gebruiken de ‘kletspot’ om spreekwoorden of andere raadsels op te lossen. En ondertussen letten we op elkaar om te zien of het goed gaat met iedereen. Die aandacht voor elkaar vinden we belangrijk.

Wat betekent de Dagbehandeling voor u?

Voor mij is de Dagbehandeling een mooie afleiding. Ik kom er 3 dagen per week. Je praat met mensen, doet samen een geheugenspelletje of gaat aan de wandel. De geestelijk verzorger komt wekelijks langs en wie dat wil gaat met hem in gesprek of we zingen samen een lied. Hij brengt altijd zijn gitaar mee. Wekelijks zijn er ook andere muzikale activiteiten. Ik doe overal aan mee. Ook omdat ik fit ben. Door de Dagbehandeling heb ik weer andere activiteiten opgepakt. Na de Dagbehandeling ga ik zelf altijd nog een uur wandelen in de buurt van mijn huis. Ik eet een dag in de week bij mijn dochter en zij bij mij.“

Zondagse uitjes

We maken een foto in de binnentuin bij De Appelbloesem en we lopen nog even naar het grand café van De Lingehof. Daar drinkt meneer Vermeulen altijd graag een kop koffie. Dat doet hij ook na de wekelijkse wandeling samen met de wandelclub. “We vinden dat altijd een leuk uitje. Tot voor kort liep ik elke zondag vanuit mijn huis naar De Lingehof. Dan bestelde ik koffie met gebak. Je moet jezelf af en toe verwennen met iets lekkers en je moet op z’n tijd uitgaan. Ik heb nu geen tijd meer voor mijn zondagse uitje naar De Lingehof. Ik ga nu weer naar voetbal en bezoek daarna mijn broer, die zelf niet meer kan gaan. Ik vertel hem dan over de wedstrijd en natuurlijk de uitslag. Op zondag is er ook altijd nog wel een voetbalwedstrijd te zien op tv. Al met al ben ik een veel actiever mens geworden. De week zit vol met afspraken en activiteiten en ik voel me er veel beter bij.“

Interesse in Dagbehandeling?

Klik hier voor meer informatie. De huisarts kan een verwijzing maken voor Dagbehandeling. Wij komen dan bij u thuis om uw behoefte in kaart te brengen. Vul het contactformulier in voor een rondleiding of bel 085 013 27 05 (Zorgbemiddeling Zinzia).

Foto boven: meneer Vermeulen in het grand café van De Lingehof, bij Dagbehandeling De Appelbloesem.

Meneer Vermeulen in de tuin met de Dagbehandeling De Appelbloesem als achtergrond.