Ga naar de inhoud
Geplaatst op 31 maart 2023

Muziektherapeute Monique van Bruggen-Rufi spreker op neurologiecongres in Jakarta

Zondag 12 maart was een bijzondere dag voor Monique van Bruggen-Rufi, muziektherapeute bij Rumah Kita. Op die dag gaf ze namelijk een lezing en demonstratie op een grootschalig neurologiecongres (JAKNews) in Jakarta, Indonesië. Haar stagiaire Tassya Tanzil, die uit Indonesië komt, ging ook mee.

Monique sprak op het congres vanuit haar specialisatie in neurologische muziektherapie. Ze vertelt: “Op Rumah Kita werk ik natuurlijk veel met ouderen uit het voormalig Nederlands-Indië, dat maakte mijn lezing extra aansprekend voor het Indonesische publiek.”

Tijdens de lezing kwamen onder andere beelden voorbij van bewoners van Rumah Kita. Hierop was te zien hoe zij met traditionele klanken (krontjong, gamelan) en muziek uit de periode van toen zij nog jong waren met elkaar aan het musiceren waren. Het merendeel van de lezing ging over de kracht van muziek, de werking van muziek op het brein en hoe muziektherapeuten hier gebruik van maken tijdens hun therapieën.

Monique sloot de interactieve lezing af met een demonstratie. Hierdoor ervoer het publiek zelf hoe het is om met muziek getraind te worden om aandacht en concentratie te verbeteren. “De voetjes gingen van de vloer en de handen in de lucht. Heel bijzonder, want de meeste Indonesische artsen laten zich niet zomaar verleiden om actief mee te doen. Over het algemeen vinden ze dat namelijk niet passen bij hun status. De kracht van muziek werd dus ter plekke ondervonden én bewezen!”

Al met al een bijzondere ervaring, waardoor iedereen die aanwezig was bij de lezing zich nu hopelijk nog bewuster is van de mogelijkheden die muziektherapie kan bieden.