Ga naar de inhoud
Geplaatst op 20 september 2022

Ook thuis beweeg ik, samen met Olga Commandeur

Mevrouw Wennekes (85) maakt gebruik van Dagbehandeling Het Reeënbosch bij Oranje Nassau’s Oord. Het Reeënbosch is onlangs overgegaan van Dagcentrum naar Dagbehandeling. We willen graag weten hoe een dag op de Dagbehandeling eruit ziet. Ze deelt haar ervaring graag met ons.

We bezoeken mevrouw Wennekes op de Dagbehandeling terwijl ze in een grote kring met een man of tien om de tafel zitten. Een van de cliënten komt langs met koffie waarvoor ze haar rollator als dienblad gebruikt. Meteen helpen andere cliënten van de Dagbehandeling om iedereen van koffie te voorzien.

Ondertussen vertelt mevrouw Wennekes: “Sinds zes jaar woon ik alleen, tot die tijd was ik samen met mijn man. Hij deed alles voor me omdat ik slechtziend ben. Nadat hij was overleden, kon ik thuis mijn draai niet vinden en lukte het ook niet goed om me praktisch te redden. Bovendien voelde ik me erg eenzaam. Mijn huisarts adviseerde om gebruik te maken van de Dagbehandeling. Dat toen nog een Dagcentrum was. Ik kom hier nu drie dagen per week en dat helpt enorm tegen de eenzaamheid. In het weekend komen mijn kinderen en kleinkinderen op bezoek. Mijn man en ik kregen vijf jongens, ze komen graag langs met hun gezinnen. Ik heb ook altijd veel op de kleinkinderen gepast. Er was altijd iets te doen. Daarom kon ik er ook niet goed aan wennen om alleen te zijn.”

Wat is er veranderd?

“Sinds het Dagcentrum is overgegaan naar Dagbehandeling, doen we veel meer zelf. Daarom serveerde net een van de cliënten van de Dagbehandeling ook zelf de koffie. We doen zoveel mogelijk zelf zodat we zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. We bewegen bijvoorbeeld veel en helpen met de lunch. Ook de fysiotherapie leert ons wat nodig is om thuis goed te functioneren.”

Hoe ziet een dag op de Dagbehandeling eruit?

“We beginnen de dag met een kop koffie en praten even bij. Zelf ben ik niet zo’n prater maar ik doe gewoon mee en luister wel. Het is altijd gezellig. Je hoort ook weer nieuwe dingen. Daarna beginnen de activiteiten. Een paar dagen per week gaan we samen bewegen. We gooien dan bijvoorbeeld ballen naar elkaar en mikken ze in een zak. We wandelen regelmatig met een clubje over het prachtige landgoed rond Het Reeënbosch. Maar ik ben thuis ook actief. Ik fiets dagelijks op de hometrainer en ik doe aan nordic walking ‘met die stokken’. Elke ochtend doe ik mee met “Nederland in beweging” met Olga Commandeur. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. Zo hoop ik zo lang mogelijk fit te blijven.
’s Middags helpen we met de lunch. We maken er vaak wat lekkers bij. Bakken een eitje of maken soep. Na de lunch doen we bijvoorbeeld geheugentraining, ga ik naar een gesprekskring of we draaien muziek. Je mag dan je favoriete liedje uitzoeken.”

Ondertussen racet een van de bezoekers door de zaal. Ze gaat flink harder dan gewoonlijk en zegt “ik denk dat mijn scootmobiel net is opgeladen, hij rijdt zo snel.” Iedereen moet lachen. De medewerkster van de Dagbehandeling legt uit dat de scootmobiel toch echt alleen reageert op de handelingen van de bestuurder.

Terug naar huis

“Aan het eind van de dag word ik met een busje terug naar huis gebracht. Ik vind het vreselijk om dan weer thuis te komen. Maar gelukkig kan ik drie dagen bij de Dagbehandeling terecht en komt mijn familie me vaak opzoeken. “

Interesse in Dagbehandeling?

Klik hier voor meer informatie. De huisarts kan een verwijzing maken voor Dagbehandeling. Wij komen dan bij u thuis om uw behoefte in kaart te brengen. Vul het contactformulier in voor een rondleiding of bel 088 311 42 00 (Zorgbemiddeling Zinzia).

Mevrouw Wennekes op het beweegtoestel in de tuin bij Het Reeënbosch.
Een laagdrempelige manier om te bewegen.