Ga naar de inhoud
Geplaatst op 12 juni 2023

Rubriek | Sandra en Angela volgen de opleiding tot helpende (2)

Opnieuw de schoolbanken in. Nog meer leren van en over Zinzia en het werk als helpende. Begin mei was het dan zover, het leerteam is van start! Angela en Sandra zijn twee van de 12 leerlingen die het opleidingstraject tot helpende gaan volgen. De komende periode volgen we hen; van de eerste dag, een dienst als helpende, tot het behalen van het certificaat. Angela neemt ons in deze editie mee tijdens een dienst als helpende.

Angela heeft vanavond avonddienst; ze is om 15.15 uur begonnen en werkt tot 22.30 uur. Elke dienst begint met een overdracht: “Samen met de dagdienst nemen we de dag door. Is er iets bijzonders gebeurd wat van invloed kan zijn voor de avond? Bijvoorbeeld een bewoner die niet lekker is geworden. Dit soort dingen delen we met elkaar.” Daarna geeft Angela de bewoners wat te drinken en wat lekkers voor erbij. “Sommige bewoners rusten ’s middags nog even. Wij halen deze bewoners dan ook uit bed.”

Eten
De oven geeft nog 18 minuten aan, dan is het avondeten klaar. Wat er op het menu staat? “Tuinbonen. Vind je dat lekker Inez?”, vraagt Angela aan een bewoner. De bewoner reageert niet heel enthousiast. Ze wil iets gaan vertellen maar is dan weer afgeleid: “Dat gebeurt regelmatig hoor”, vertelt Angela. Als het eten klaar is deelt ze het eten samen met de woonzorgbegeleider uit en helpt bewoners met het eten. “Sommige bewoners moet je echt eten geven, anderen moet je aan het eten zetten, ze helpen herinneren dat ze moeten eten. Ze zijn het dan echt vergeten hoe ze het moeten doen.”

Naar bed
Niet lang na de maaltijd gaan de eerste bewoners al naar bed. Het naar bed brengen hoort ook bij de functie van Helpende. Als de meeste bewoners op bed liggen zit de dienst van Angela er bijna op. “Het vliegt voorbij, er is zoveel te doen. En het is ook leuk om te doen!”

Meer weten over het opleidingstraject tot helpende?
Lijkt jou het opleidingstraject ook interessant? Wil jij er meer over weten? Neem contact op met Jorina Ploeg en Saskia van Herwijnen, praktijkopleiders, via jorina.ploeg@zinzia.nl en saskia.vanherwijnen@zinzia.nl