Ga naar de inhoud
Geplaatst op 4 augustus 2022

Rumah Kita herdenkt 15 Augustus

Bekijk hier het complete programma.

Rumah Kita herdenkt 15 Augustus

Op maandag 15 augustus 2022 herdenken de bewoners van Rumah Kita met hun familie en belangstellenden de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde. Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zij in vrede aan een nieuw leven. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.

De herdenking vindt plaats op maandag 15 augustus om 10.30 uur in het restaurant van Rumah Kita, Plein 15 Augustus 1, Wageningen. Bewoners, familie en belangstellenden zijn op deze ochtend vanaf 10.00 uur van harte welkom. Rond 10.30 uur verwelkomt Magda Hartman, ceremoniemeester van de herdenking, de aanwezigen.

De herdenking bestaat uit het ontsteken van het vuur, het leggen van bloemen en toespraken van burgemeester Floor Vermeulen namens de gemeente Wageningen en gastspreker Alize Roos namens de 2e generatie.
Tijdens het tweede gedeelte van de ceremonie van de herdenking wordt de taptoe geblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus. Door een bewoner van Rumah Kita wordt de vlag gehesen en leggen we kransen bij het monument in de tuin van Rumah Kita. Tot slot hebben bewoners, familie en belangstellenden de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument en wordt er gezamenlijk koffie gedronken in het restaurant.