Ga naar de inhoud
Geplaatst op 8 september 2022

Rumah Kita organiseert vaarvakantie voor bewoners

Maandag 19 september is het weer zover. Dan vertrekken 36 bewoners en een aantal familieleden van verpleeghuis Rumah Kita, vanuit Wageningen op vaarvakantie. Rumah Kita is een van de vier verpleeghuizen van Zinzia Zorggroep. Rumah Kita organiseert deze vaarvakantie dit jaar voor de zesde keer. De afgelopen twee jaar kon de reis door de corona situatie helaas niet doorgaan. Maar dit jaar hopen we er weer een mooie vakantie van te maken over de Nederlandse rivieren.

Deze vakantie wordt mede mogelijk gemaakt door 29 vrijwilligers en medewerkers die op vrijwillige basis meevaren langs de vele bezienswaardigheden van deze vaartocht. Zij hebben daar graag een vakantieweek voor over. Samen zorgen zij ervoor dat er 24 uur per dag zorg is met vertrouwde gezichten. En dat de bewoners vermaak en gezelschap hebben tijdens deze bijzondere reis. Met een gevarieerd programma waaronder een ‘Bonte Avond’, muziek en lekker eten, brengt de groep vier dagen door aan boord van het schip. En maken zij uitstapjes in Dordrecht, Gouda en Wijk bij Duurstede en een rondvaart door de haven van Rotterdam. Op vrijdag 23 september gaat iedereen weer in Arnhem van boord om met de bus naar Rumah Kita te gaan. 

De “Prins Willem Alexander

Net als voorgaande jaren is de “Prins Willem-Alexander” ons vakantiehospitaalschip. Het is speciaal ontworpen en ingericht voor onder meer onze bewoners. De ruime tweepersoonshutten voor de gasten bevinden zich op het hoofddek. Deze hutten zijn ingericht met elektrische hoog-laagbedden, televisie, huistelefoon, alarmbel, kastruimte en een wastafel. Op dit dek bevinden zich meerdere aangepaste badkamers.

Een andere omgeving doet wonderen

Machteld Klaren, coördinator welzijn, is met een werkgroepje bezig met de voorbereidingen. Maar ze doen dat niet alleen. Ze zegt hierover: “Het is ongelooflijk hoeveel medewerking we krijgen van familie, vrijwilligers en collega’s. De medewerkers maken bewoners al weken van tevoren enthousiast om mee te gaan, de familie helpt met het inpakken van de koffers. Iedereen draagt zijn steentje bij omdat ze zien wat het met bewoners doet om op reis te gaan.” Machteld geeft een paar mooie voorbeelden. 

“Tijdens de vorige vaarvakantie was er een bewoner die niet kon slapen. Hij kwam gezellig aan tafel zitten bij de medewerkers van de nachtdienst, die de was opvouwden. Meneer had wel zin in een glaasje wijn. Deze kreeg hij en na dat opgedronken te hebben en gezellig te hebben gepraat met de medewerkers, ging hij terug naar zijn hut en viel als een blok in slaap.

Een meneer zat op de boot en keek veel naar buiten, over het water en naar de schepen die langs voeren. Hij wilde niet van boord om een stad te bezoeken. Een medewerker bracht een gebakken visje voor hem mee en hij had een heerlijke vakantie. Anderen vinden het juist fijn om een kop koffie op een terras te drinken.”

“Wat is een vaarvakantie zonder muziek. Tijdens één van de avonden verzorgt de cliëntenraad een muziekoptreden. Tijdens het muziekoptreden zien wij bewoners dansen met elkaar. Ook bewoners die slecht ter been zijn komen op de dansvloer. Dit is zo fantastisch om te zien.

Een andere omgeving, leuke activiteiten en lekker eten, doen soms wonderen. Mensen eten ook drie keer zoveel als gewoonlijk en slapen ook veel beter tijdens deze vakantie. Ze zijn er echt helemaal uit.”

Met dank aan

De vaarvakantie wordt mede mogelijk gemaakt door een flink aantal sponsoren die onze bewoners een warm hart toedragen waaronder, Bakkerij Holleman, Jumbo Verberne, RCOAK, Go Tan, DE en Appies Bloemen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan deze vaarvakantie. Enorm bedankt hiervoor!