Ga naar de inhoud
Geplaatst op 12 september 2019

Spelen en zingen, ook in de nieuwbouw + video

We praten met onze collega Jeroen Wijnen (41), medewerker welzijn bij Oranje Nassau’s Oord. Hij organiseert samen met collega’s en vrijwilligers tal van activiteiten. Jeroen: “Ik heb zelf jarenlang in de (gehandicapten) zorg gewerkt en sinds vijf jaar ben ik activiteitenbegeleider. Daarmee heb ik mijn passie voor gitaarspelen en zingen gecombineerd met mijn werk in de zorg. Mensen leven helemaal op als ze kunnen zingen of dansen. Ze genieten dan zichtbaar. Daarnaast organiseer ik ook andere activiteiten. Ik bak taarten met bewoners, wandel met ze en we gaan dagelijks op de fiets het bos in op het prachtige Landgoed Oranje Nassau’s Oord. We sporten, doen spelletjes en organiseren creatieve activiteiten..

Ik ervaar bij Zinzia veel vrijheid, ik deel zelf mijn werk in. De activiteiten die het beste bij mij passen kan ik ook met enthousiasme uitdragen. Soms is er zoveel vrijheid dat ze mij even over het hoofd zien omdat ik op verschillende plekken de activiteiten doe. Dan meld ik me even 😉 Een derde deel van mijn werk bestaat uit activiteiten, voorbereiden en organiseren, een derde deel uit individuele activiteiten op de woning en een derde deel besteed ik aan het contact en overleg met vrijwilligers. Zij helpen veel mee met de activiteiten.

Het valt mij bij Zinzia op dat de sfeer erg prettig is. Niet alleen om in te werken, maar nog belangrijker, ook om hier te wonen! Je bent er allemaal met als doel zorgen dat de bewoner het naar zijn zin heeft. Ik ervaar geen onenigheid of gemopper. En dat vind ik prettig werken.”

Verschuiving van groeps- naar individuele activiteiten

Binnenkort verhuizen de bewoners en medewerkers naar de nieuwbouw van Oranje Nassau’s Oord. Jeroen verwacht dat door de nieuwe gebouwen en de stijgende zorgbehoefte van bewoners het een en ander verandert. “Bij bewoners zie je daardoor meer behoefte aan individuele activiteiten in plaats van activiteiten in groepsverband. Ik zal meer belevingsgerichte activiteiten doen. Denk aan het gebruik van de snoezelkar die we onlangs hebben aangeschaft vanuit middelen van het Emmafonds. Ook zal ik vooral blijven gitaar spelen en zingen. Dat vinden de mensen heel fijn. Sommige bewoners maken er zelfs graag een dansje bij. Verder wil ik wat meer kinderen in contact brengen met de bewoners. Dat doet zo veel met ouderen.

De activiteiten zullen wat meer op de woning plaatsvinden, maar ik wil wel voorkomen dat mensen altijd op de woning zitten. Soms kun je voor individuele activiteiten in de nieuwe multifunctionele ruimte gaan zitten en die is ook geschikt voor groepsactiviteiten. Het open karakter van deze multifunctionele ruimte is fijn, maar het past niet bij elke bewoner om vrij naar buiten te kunnen lopen. Daar zullen we zeker aandacht voor hebben.”

Ruimte voor welzijn

“Ik waardeer het dat bij Zinzia tijd, ruimte en geld is vrijgemaakt voor het welzijnswerk/het organiseren van activiteiten. Dat is bij veel organisaties niet meer het geval. Zonder deze extra’s is het leven toch minder waardevol terwijl we ook met ons werk nog zoveel ‘kleur aan het leven’ kunnen geven. Ik fiets bijvoorbeeld dagelijks met de mensen in de bossen. Dan zie je ze veranderen, ze genieten, er valt van alles van ze af.”

Video

Na het interview gaan we met Jeroen naar de bewoners om te zingen en gitaar te spelen. De heren Krotwaar en Van de Mheen genieten zichtbaar van de muziek en de aandacht. We delen de opname graag met je. KLIK HIER voor de video.

Wil je ook medewerker welzijn worden bij Zinzia? Bekijk dan onze vacature: https://www.zinzia.nl/medewerker-welzijn-ono