Ga naar de inhoud
Geplaatst op 17 maart 2023

Stemmen bij De Rijnhof

“Ik stem al mijn hele leven op de VVD, dus dat doe ik nu ook.” Jos (80 jaar) woont op De Rijnhof en wacht netjes totdat het zijn beurt is om zijn stem uit te brengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten van Gelderland en het Waterschap Vallei en Veluwe. “Als ik bij de verkiezingen van het Waterschap niet kan kiezen op de VVD dan gaat mijn stem naar iemand uit Huissen, hier heb ik jarenlang gewoond.” Het stemmen is voor de bewoners van De Rijnhof een thuiswedstrijd, de huiskamer is omgebouwd tot een mobiel stembureau.

“U krijgt nu eerst één stembiljet, voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, en dan krijgt u straks het andere biljet.” Een medewerker van het stembureau assisteert een bewoner met het stemmen. De bewoners kunnen gewoon in hun rolstoel blijven zitten. Lukt het niet om zelf te stemmen dan vertellen ze de medewerker van het stembureau waar ze op willen stemmen, de medewerker maakt dan het vakje namens de bewoner rood. Ondertussen is de bewoner toe aan het volgende stembiljet, voor de verkiezingen van het Waterschap Vallei en Veluwe. “Oh, deze is veel kleiner zie ik”, zegt de bewoner. Ze heeft gestemd en wordt netjes het stemlokaal uitgereden. De volgende bewoner is aan beurt.

Jos hoort het allemaal aan. Zien niet, want Jos is sinds een jaar of 5 zo goed als blind. “Hoe het stemmen gaat als je blind bent? Dat weet je toch wel? Ik geef aan waar ik op wil stemmen en zij kleuren het vakje rood”, reageert Jos adequaat. De medewerker van het stembureau licht toe: “Ja, dat klopt. Al zijn er ook stembiljetten in braille, de persoon kan dan op die manier alsnog zelf stemmen.”

Het is Jos zijn beurt. Hij wordt naar de tafel gereden en na de controles krijgt hij de stembiljetten. Samen met de medewerker van het stembureau brengt hij zijn stem uit. “Zo, en dan is het nu wachten op de uitslag. Ik ga vanavond Radio Gelderland luisteren”, besluit Jos.

Uitslagen
De uitslagen zijn inmiddels bekend. GroenLinks is in de gemeente Renkum opnieuw de grootste partij, BoerBurgerBeweging is de tweede partij geworden en de VVD derde.