Ga naar de inhoud
Geplaatst op 22 september 2022

Suka Muka instrument voor bewoners Rumah Kita

Onlangs heeft Monique van Bruggen-Rufi, muziektherapeute bij Rumah Kita, een mooi geldbedrag van 1.000 euro ontvangen van de Dirk Gaasbeek Stichting. Monique heeft het bedrag op persoonlijke titel aangevraagd maar aangegeven dat ze het aan een traditioneel, handgemaakt Balinees muziekinstrument voor Rumah Kita wilde besteden. Het bedrag moest sowieso binnen een verpleeghuissetting worden besteed.

Dirk Gaasbeek Stichting

De Dirk Gaasbeek Stichting zet muziek in, om het leven van mensen met een hersenaandoening (waaronder dementie) te verbeteren. De Stichting verbindt sponsoren en verpleeghuizen met elkaar om mooie muziekprojecten in de ouderenzorg te realiseren. Muziek raakt ons en heeft een positief effect op de hersenen. Als specialist ouderengeneeskunde zag Dirk Gaasbeek met eigen ogen wat muziek deed met mensen met een hersenaandoening. Ter herinnering aan hem, zet de Dirk Gaasbeek Stichting muziek in om het leven van mensen met een hersenaandoening te verbeteren.

“Suka Muka”

Het instrument dat Monique heeft aangeschaft is een “Suka Muka”, een soort Hang/Handpan die met de hand bespeeld wordt. Het geluid dat dit instrument voortbrengt, ligt heel dicht bij de gamelan-klanken, waardoor je je helemaal in ‘het verre Oosten’ waant. Voor de bewoners van Rumah Kita is dit een hele mooie aanvulling. Bekijk ook het filmpje hieronder om te horen hoe de “Suka Muka” klinkt!

Meer informatie over de Dirk Gaasbeek Stichting tref je aan op www.dirkgaasbeek.nl.

Op de foto’s: Monique met bewoner mevrouw Bleeker-Samuels die het instrument bespeelt en een close-up van de “Suka Muka”.