Ga naar de inhoud
Geplaatst op 30 november 2023

Van proefperiode naar vaste samenwerking met assistent-medewerkers Driestroom

Een jaar geleden zijn we gestart met een proefperiode met assistent-medewerkers van Driestoom bij Oranje Nassau’s Oord. Driestroom begeleidt en ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of ondersteuningsvraag. Assistent-medewerkers van Driestroom voeren ondersteunende werkzaamheden uit bij Zinzia en doen op deze manier zoveel mogelijk mee in de maatschappij. Na een positieve proefperiode is er nu sprake van een definitieve samenwerking tussen Zinzia en Driestroom. We spraken assistent-medewerker Wendy Peters (zie foto) over haar ervaringen bij Wijtstee/Tiendekamp.

Werken op een plek waar mijn hart ligt
Wendy Peters: “Al mijn hele leven heb ik de wens om iets te kunnen betekenen voor oudere mensen. Ik was dol op mijn oma en denk dat deze wens daaruit is ontstaan. Daarom vind ik het zo mooi dat na zoveel jaar dit allemaal samenkomt en ik echt iets kan betekenen voor oudere mensen. Sinds mei van dit jaar werk ik vanuit Driestroom namelijk bij “Werkpost Zinzia” op Oranje Nassau’s Oord. Hier ondersteun ik de zorgmedewerkers en woonzorgbegeleiders. Ik ben blij dat ik op een plek werk waar mijn hart ligt.”

Van ontbijt tot schoonmaak
Wendy werkt drie dagen per week op het Emmaplein bij Wijtstee/Tiendekamp. Wendy: “Ik werk in de twee gezamenlijke woonkamers waar ik onder andere zorg voor het ontbijt. Elke ochtend vraag ik wat de bewoners willen eten. Inmiddels ken ik ze allemaal erg goed en weet ik wat de meesten lekker vinden. Naast het verzorgen van het ontbijt maak ik ook schoon, vul ik de voorraad aan en controleer ik de koelkast. Op dinsdag lopen we linnengoed op de slaapkamers. We vullen dan de kasten met linnengoed en beddengoed.”

Dat stukje extra bieden
Wendy: “Het leukste is toch wel het wandelen met de bewoners naar de pluktuin. Dan maken we onderweg en praatje en plukken bloemen voor op de woonkamers. Ook ben ik onlangs met een bewoner op een duofiets naar haar ‘oude’ huis gefietst. Ontzettend dankbaar werk om dat te kunnen doen. Zo kunnen de zorgmedewerkers echt zorg verlenen en zorgen wij voor net dat stukje extra. Sinds een aantal weken is er ook een dagstart waarin het zorgpersoneel, de woonzorgbegeleiders en wij, de assistent-medewerkers, doorspreken wat er voor die dag op het programma staat en of er bijzonderheden zijn. We zijn samen echt één team en door deze dagstart zijn de lijnen nog korter.”

Liefde geven
In het begin vond Wendy het lastig om haar grenzen te bewaken. Zo nam ze geen pauze en werkte vaak langer door dan haar eindtijd. Dit gaat nu veel beter en Wendy geeft op tijd haar grenzen aan. Wendy: “Dat is iets wat ik geleerd heb in mijn persoonlijke ontwikkeling. Wat ik verder nog wel zou willen leren op werkgebied is om ook mensen met slikproblemen te helpen. Bij Zinzia hebben ze een speciale slikscholing waarin je leert hoe je om moet gaan met mensen met slikproblemen en hoe je moet handelen mocht het niet goed gaan. Dat is iets voor in de toekomst dat nog op mijn lijstje staat om te leren. Ik ben trots op waar ik tot nu toe gekomen ben en dat ik in mijn werk liefde kan geven aan de oudere mens.”

Terugblik vanuit Zinzia op proefperiode
Vanuit Zinzia kijken we terug op een goede proefperiode. Op Wijtstee/Tiendekamp wisten de medewerkers, heel begrijpelijk, van tevoren niet goed wat zij konden verwachten. Clustermanager Sander Markvoort: “Ik heb hierover gesprekken gevoerd met medewerkers en eerste contactpersonen om hen te informeren en gelegenheid te geven om vragen te stellen. Dat is een belangrijke factor geweest voor de goede samenwerking. Daarnaast worden de assistent-medewerkers begeleid door een begeleider van Driestroom. Het is fijn dat deze begeleider een coördinerende rol heeft in de ondersteuning van de verschillende assistent-medewerkers bij Zinzia.”

Sander: “De proefperiode is goed bevallen en heeft daarom geresulteerd in een vaste samenwerking. Er is ruimte voor uitbreiding van het aantal assistent-medewerkers op verschillende afdelingen. Daarnaast is er de wens om assistent-medewerkers in te zetten op alle Zinzia locaties. Zinzia hecht veel waarde aan het maatschappelijke belang van de samenwerking. We dragen er graag aan bij om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt weer richting werk te helpen. Hoe mooi zou het zijn als een assistent-medewerker vanuit Driestroom uiteindelijk de stap kan maken naar een betaalde baan bij Zinzia. Daarnaast is het voor onze eigen bewoners en medewerkers prettig om extra handen te hebben op de werkvloer.”