Ga naar de inhoud
Geplaatst op 7 juni 2021

Van vrijwilliger naar Verzorgende IG in opleiding

“Het was eigenlijk een geluk bij een ongeluk”

Het is het einde van de middag als Esther Onderstal bij De Rijnhof binnen komt lopen. Als eerste groet ze de dames die in de hal koffie zitten te drinken. Het lijkt alsof ze de dames al jaren kent en dat is leuk om te zien. “Ik voel me hier bij De Rijnhof echt thuis, eigenlijk meteen al vanaf het begin.” Esther vertelt over hoe ze bij De Rijnhof binnenkwam als vrijwilliger na een intensief revalidatietraject vanwege rugproblemen. “Eigenlijk heb ik altijd al in de ouderenzorg willen werken en toen ik ziek was kreeg ik de mogelijkheid om dit als vrijwilliger te ontdekken. Het was puur praktisch dat ik mij dicht bij huis bij De Rijnhof aanmeldde. Na een kennismakingsgesprek kon ik starten als vrijwilliger bij de bowlingochtend. Toch miste er iets en ik wist al snel dat dit het zorgen voor de mensen was. Na twee weken vrijwilligerswerk heb ik me dan ook ingeschreven voor de zorgopleiding bij RijnIJssel. De stap was makkelijk gezet. Ik kon bij De Rijnhof met bewoners in contact komen en zij omarden dat ik kwam.”

Goede keuze gemaakt

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder, want corona gooide ook voor Esther roet in het eten. Op het moment dat ze werd toegelaten bij de opleiding ging het hele land en dus ook het verpleeghuis dicht. “Dit was heel raar, want ik had net voor de volle 100% de keuze gemaakt om de zorg in te gaan. Ik mocht van school alleen pas in augustus starten met mijn stage bij De Rijnhof. En helaas kon ik in de tussentijd ook geen vrijwilligerswerk doen.” Na de zomervakantie was het dan zover, Esther mocht beginnen, maar toch voelde het de eerste paar dagen raar om in een poloshirt rond te lopen. “Het was even wennen, als vrijwilliger zie je de mensen pas als ze aangekleed beneden zijn. Nu zie je ook wat daaraan vooraf gaat en dat is nog steeds intensief en indrukwekkend. Toch wist ik op dag twee dat ik de goede keuze heb gemaakt en daar sta ik vandaag de dag nog steeds achter.”

Warm welkom

“Als ik nu terugkijk naar het afgelopen jaar dan is me vooral het warme welkom van de collega’s bijgebleven. Niet alleen als collega, maar ook toen ik hier als vrijwilliger startte. Nu ik in de zorg werk, zie ik nog beter in wat het belang is van vrijwilligers. Zonder hen hebben de bewoners niet dat extra praatje en ze zorgen ervoor dat bewoners niet vereenzamen.”

“Het moment dat ik besefte dat ik echt iets voor een ander wilde betekenen”

Tijdens ons gesprek vertelt Esther dat ze vroeger tijdelijk in de schoonmaak van een verpleeghuis heeft gewerkt. Toen dacht ik stiekem al “Wat jullie als verzorgende kunnen, dat kan ik ook”. Na mijn dienst als schoonmaakster bleef ik vaak een uurtje vrijwillig om te helpen bij de maaltijd en om de zorg te ontlasten. Maar goed, er gebeurde thuis een heleboel en ik veranderde van baan. Ik heb zelfs een aantal jaren op kantoor gezeten. Dit waren wel de meest ongelukkige jaren van mijn loopbaan. Totdat ik tijdens mijn werk een telefoontje kreeg dat iemand zijn pakketje in een afgebrande bus van ons lag. Hij vertelde aan de telefoon dat hij zich zorgen maakte om het pakketje en ik vroeg me alleen maar af hoe het met de chauffeur van de afgebrande bus ging. Dat was het moment dat ik dacht: ik moet hier weg. Eigenlijk was het dus een geluk bij een ongeluk, zeg ik wel eens gekscherend. Ik ben die vervelende man aan de telefoon stiekem een beetje dankbaar. Dit was hét moment dat ik besefte dat ik echt iets voor een ander wilde betekenen in mijn werk. En dat doe ik nu!”

“Vrijwilligers betekenen veel voor bewoners”

Wat wil je de mensen die dit lezen nog meegeven? “Heb je tijd over en wil je iets voor een ander doen? Dan ben je echt van harte welkom bij De Rijnhof. Vrijwilligers betekenen veel voor onze bewoners, vooral in de stille avonden kun je zo van toegevoegde waarde zijn. Sommige bewoners zien niemand of weinig mensen. Ik heb inmiddels ervaren dat het tijdens je werk ook mooi is dat je een bijzondere band opbouwt met mensen. Binnenkort ga ik voor mijn stage van plek wisselen. Gelukkig kan ik binnen Zinzia blijven, want ik ga naar Oranje Nassau’s Oord. Eigenlijk wil ik alleen nog zeggen dat als je als vrijwilliger binnen komt en je denkt dat zorgen voor ouderen gaat kriebelen, dan zeg ik onderzoek het!”

Esther Onderstal, Verzorgende IG in opleiding
moeder van twee jongens en getrouwd met een echte Renkummer

  • Ook vrijwilliger worden? Ga naar wenszoektjou.nl en meldt je aan bij een van onze vrijwilligerscoördinatoren.
  • Bekijk ook onze vacatures voor Verzorgende IG via: www.werkenbijZinzia.nl