Ga naar de inhoud
Geplaatst op 27 oktober 2020

Vrijheid behouden, risico’s beperken in coronatijd

In de media treffen we op dit moment berichten aan over de manier waarop we bij ons verpleeghuis De Rijnhof in Renkum omgaan met de vrijheid van bewoners in coronatijd. We gunnen en faciliteren elke bewoner maximale vrijheid en contact met bezoek. In overleg met medezeggenschapsorganen waaronder de cliëntenraad, maken we steeds de afweging hoe we de risico’s kunnen beperken en tegelijkertijd de bewoner zoveel mogelijk vrijheid kunnen geven. Dit is onder meer de reden waarom medewerkers preventief met een mondneusmasker werken en bezoek een mondneusmasker draagt. De medische mondneusmaskers worden door Zinzia verstrekt.

Vrijheid bewoners

Bij De Rijnhof hebben bewoners op dit moment volop bewegingsvrijheid. Dagelijks zijn enkele familieleden welkom, bewoners hebben contact met medewerkers en medebewoners en kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk eten. Steeds wordt de 1,5 meter afstand tot elkaar in acht genomen. Ook kunnen zij deelnemen aan gezamenlijke activiteiten. Wil de bewoner een frisse neus halen, dan is het altijd mogelijk om bijvoorbeeld samen met familieleden buiten een wandeling te maken.

Risico’s beperken

Gaat echter een bewoner bij familie op bezoek of is een bezoek aan het ziekenhuis nodig, dan is er een kans dat men een besmetting meebrengt naar het verpleeghuis. Temeer omdat in de omgeving veel coronabesmettingen zijn vastgesteld. Bij terugkomst in het verpleeghuis is het uitgangspunt dat de bewoner dan gedurende tien dagen minimaal contact heeft met medebewoners (= voorzorgisolatie). Daarom eet de bewoner in zijn eigen appartement. Deze bestaat uit een woon/slaapkamer, keuken en badkamer waardoor er toch bewegingsruimte is.

Familie mag gedurende deze tien dagen op bezoek komen. Bij verzorgingsmomenten dragen medewerkers volledige persoonlijke beschermingsmiddelen. De zorgmedewerker houdt de gezondheid van de bewoner extra in de gaten. Bewoners mogen met een mondneusmasker gewoon naar buiten om een wandeling te maken, ook met familie. Hier wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt.

Bezoek is welkom

We begrijpen dat het voor bewoners soms niet fijn is dat ze medebewoners tijdelijk niet kunnen ontmoeten. We proberen op deze manier het risico voor medebewoners zoveel mogelijk te beperken en tegelijkertijd de vrijheid voor de bewoners zoveel mogelijk te behouden. We hopen dat hun naasten zeker in die periode gebruik maken van de mogelijkheden van bezoek zodat zij kunnen genieten van elkaars gezelschap. Door genoemde afwegingen te maken hopen we ook in de toekomst te voorkomen dat bewoners bij De Rijnhof besmet raken.