Ga naar de inhoud
Geplaatst op 9 juni 2023

Watergevecht tijdens wandelvierdaagse

“Zijn jullie er klaar voor?” Chantal Heinrichs, bewegingsagoog, en Nino Kuster, medewerker Welzijn van Zinzia Zorggroep, staan in hun felgekleurde sportieve outfits op het podium voor de hoofdingang van Oranje Nassau’s Oord. Ondanks de tropische temperaturen hebben de bewoners eerst meegedaan aan de warming-up van Chantal en Nino. De bel klinkt; de vierde dag van de wandelvierdaagse bij Oranje Nassau’s Oord is van start gegaan.

De vierde en laatste dag is bij ieder ander wandelevenement traditiegetrouw een zware dag. Vandaag is ie net even iets zwaarder, de zon staat hoog aan de hemel. “Kun je het wel volhouden met deze hitte?”, vraagt mevrouw Heidstra aan Janine van de Westeringh, medewerker Mens & Werk Administratie, die mevrouw voortduwt in de rolstoel. “Voor jou is het wel vermoeiend en zwaar”, vervolgt mevrouw. “Nee joh, we doen het graag”, zegt Janine.

Ruim 100 bewoners doen mee aan de wandelvierdaagse. Ook cliënten van de Dagbehandeling laten zich van hun sportieve kant zien. Vier dagen lang wandelen de bewoners onder begeleiding van vrijwilligers, naasten en medewerkers van Zinzia een route van ongeveer 1 kilometer om de verpleeghuizen Oranje Nassau’s Oord en Vilente heen. De wandelvierdaagse is een gezamenlijk initiatief van beide huizen.

Watergevecht
“Wilt u een waterpistool?”, vraagt een jongen van het Dulon college aan mevrouw Heidstra. Daar weet ze wel raad mee. Verborgen onder haar rieten hoed verschijnt op haar gezicht een ondeugende lach. Iedereen die in de buurt komt moet het ontgelden. Zo ook bewegingsagoog Thomas van Erp. Gelukkig moeten de waterpistolen verderop weer ingeleverd worden.

De route vervolgt langs het hertenkamp met een tussenstop bij het terras voor Dagbehandeling Het Reeënbosch. Een drinkpauze. Voor Elise Lee, projectmedewerker Mens & Werk, en die bewoner die zij ondersteunt is deze tussenstop nog net iets te ver. Ze zijn gestrand bij een bankje in de buurt. De bewoner was van plan om de wandelvierdaagse lopend te volbrengen. Vandaag ging dat niet. Gelukkig wordt er een rolstoel geregeld waardoor mevrouw alsnog de vierdaagse kan uitlopen.

Lekker lopen
Nino Kuster heeft meneer en mevrouw van Voorst onder zijn hoede. Met klassieke muziek over de mobiele box en met een eigen looptempo. Ze hebben de pas er lekker in. Er is zelfs weinig tijd voor een drinkpauze. Mariska Stoel, medewerker Mens & Werk Administratie, loopt ondertussen gearmd verder met meneer Lagerweij. Ze worden ingehaald. “We moeten snel zijn, de eerste medailles zijn altijd het dikst toch”, klinkt het lachend achter de rolstoel vandaan.

Gelukkig gaat de route ook een stuk over de Grote Laan die heerlijk in de schaduw ligt door de grote bomen langs de laan. “Dat is wel even lekker in de schaduw hè”, zegt Mariska tegen de heer Lagerweij. Hij knikt instemmend.

Gehaald!
Bij de ingang van Vilente moeten er flessen water omgegooid gaan worden met een bal. Verderop zingt en speelt muziektherapeut Dieuwke van Vilente op haar gitaar. Een fijne onderbreking. En dan is daar het einde toch echt in zicht én te horen. Aan het einde van de laan staan Syl van Bommel, clustermanager, en Iris Uitvlugt, manager Mens & Werk, om de bewoners feestelijk binnen te halen. “Jullie hebben het gehaald!”, roept Syl de bewoners toe door haar microfoon. Met een laatste stempel op de stempelkaart en een bloem. De leden van de Cliëntenraad hangen bij iedere bewoner een medaille om. En als allerlaatste nog een verfrissend ijsje. Die hebben de wandelaars én alle mensen die geholpen hebben wel verdiend.

Het zit erop; de wandelvierdaagse van Oranje Nassau’s Oord!