Ga naar de inhoud
Geplaatst op 2 december 2021

Weerklank van herinnering…

Interview met muziektherapeut Monique

Monique Rufi (59) is muziektherapeut en werkt bij ons verpleeghuis Rumah Kita. Zij heeft al veel muziektrainingen gegeven om de eerste generatie die destijds vanuit Nederlands-Indië naar Nederland is gekomen, te helpen met het verwerken van opgedane trauma’s. 

Monique over muziektherapie…

“Pas als er contact is met een bewoner, kan ik aan een hulpvraag werken. Het is niet zo dat ik een muziekje opzet en een fijn moment met ze heb, nee het gaat veel dieper dan dat. Mensen kunnen op latere leeftijd heel diep vast komen te zitten in een trauma of raken erg in zichzelf gekeerd. En over het algemeen is het heel moeilijk om over een trauma te praten. De grootste kracht van muziek is dat het non-verbaal is. Je hebt geen woorden nodig om via de muziek aan een probleem te werken. Als er muziek wordt gemaakt gaan mensen na een tijdje vanzelf praten en dan geef je daar natuurlijk alle ruimte voor. Wat ik doe is via de muziek een bepaalde structuur aanbieden. Vooral bij mensen met dementie is die structuur van belang.”.

Klik hier om het interview over muziektherapie te lezen dat Monique gaf voor Indisch maandblad “Moesson” door Jessica Anthonio. Ook verkrijgbaar via www.moesson.com.

https://www.zinzia.nl/wp-content/uploads/2021/12/211130-Interview-muziektherapeut-Monique-Rufi.pdf